Smažené celerové řízečky s letním a lehkým bramborovým salátem. Pochutnejte si na zdravém pokrmu
Jedná se o velmi jednoduchý a rychlý recept, který vám rozhodně zpestří zdravý jídelníček. Celer je zelenina, s níž se v kuchyni moc nepočítá. Změňte to a udělejte si smažené celerové řízečky s lehkým a letním bramborovým salátem.
V tuhle dobu je to se zeleninou vždy náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit.
- 1 větší celer
- 2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- sůl
- olej
- Na salát:
- 750 g brambor
- 2 nakládané okurky
- 1 cibule
- 1 svazek ředkviček
- 1 vejce uvařené natvrdo
- pažitka
- Na zálivku:
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce vinného nebo jablečného octa
- 2 lžíce kvalitního oleje
- 1 lžička cukru
- mletý pepř
- sůl
To se pak snažíme zakomponovat ji do jídel, která jíme běžně, ale na první pohled v nich nebude tak evidentní. No a tohle všechno splňují celerové řízečky.
Zapomeňte na to, že celer patří jen do základu omáček, a udělejte z něj hvězdu svého kulinářského umění.
Kořenovou zeleninu bychom měli do svých jídelníčků zařazovat mnohem častěji, než to děláme. Je totiž bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek i éterických olejů. Celer patří mezi nejznámější druhy, a tak jsme se na něj dnes zaměřili. Připravte si s námi lahodné celerové řízečky s lehkým letním bramboprovým salátem.
Bulvy celeru jsou výrazné svou vůní i chutí. Někdo na celer nedá dopustit, jiný se této kořenové zelenině vyhýbá. Ať už jste milovníci celeru nebo s ním zatím nemáte mnoho zkušeností, tento náš dnešní recept si určitě zamilujete. A dokonce i děti se budou olizovat!
Postup:
Celer, který necháme v celku, kartáčkem očistíme a vložíme do hrnce se slanou vodou. Povaříme ho doměkka, ale pozor, nerozvaříme! Po vychladnutí celer nakrájíme na plátky, které obalíme v mouce, osolených rozšlehaných vejcích s mlékem a naposledy ve strouhance. Smažíme na oleji dozlatova.
Salát:
Omyté brambory uvaříme ve slupce doměkka. Studené oloupeme a spolu s okurkami, očištěnými ředkvičkami a cibulí nakrájíme na plátky.
Vše smícháme a zalijeme zálivkou připravenou z uvedených surovin, které v hrnku rozkvedláme.
Salát lehce promícháme a necháme rozležet. Před podáváním posypeme povrch salátu nahrubo nastrouhaným natvrdo uvařeným vejcem a nakrájenou pažitkou.
Dobrou chuť!
Související
-
Svíčková omáčka, poklad české kuchyně, má kořeny ve Francii. Jen sladší mrkev zčásti nahrazuje celer
Dnešní radioporadna je o pokrmu, který u nás patří k nejoblíbenějším. Svíčková na smetaně, kdo by ji nemiloval. Kolik času je potřeba, jaké maso je ideální?
-
Řapíkatý celer obsahuje víc vitamínu C než citron. Zkuste si na něm udělat dušená kuřecí stehna
Zeleninu prospívající krevnímu tlaku i diabetikům, by do svého jídelníčku měli zahrnout nejen ti, kteří se snaží zhubnout. Je plná vitamínu C. Řeč je o řapíkatém celeru.
-
Celer je zelenina, s níž se v kuchyni moc nepočítá. Změňte to...
V tuhle dobu je to se zeleninou vždy náročné, ta mimosézónní je předražená a zimní zeleninu už obvykle nemůžeme ani cítit. To se pak snažíme zakomponovat ji do jíde...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.