Řapíkatý celer obsahuje víc vitamínu C než citron. Zkuste si na něm udělat dušená kuřecí stehna

Zeleninu, která prospívá trávení, krevnímu tlaku i diabetikům, by do svého jídelníčku měli zahrnout nejen ti, kteří se snaží zhubnout. Je plná vitamínu C a dodá tělu draslík, hořčík i fosfor. Řeč je o řapíkatém celeru!

Mluví se o něm jako o jedné ze superpotravin. Řapíkatý celer obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C, A, E, z minerálních látek draslík, fosfor a hořčík. Už 100 gramů řapíků vám dodá celodenní dávku vitaminu C.

Řapíkatý celer se také zmiňuje v souvislosti s podporou léčby nemocí pohlavního ústrojí nebo prevenci Alzheimera. Není bez zajímavosti, že byl často zmiňován i jako afrodiziakum.

Suroviny:
3 větší kuřecí stehna, sůl, pepř mletý, hladká mouka, 60 g másla, 200 g pórku, 300 g řapíkatého celeru, česnek, snítka tymiánu, vývar

Postup:
Kuřecí stehna zbavíme kůže, vykostíme, osolíme, opepříme a zaprášíme z obou stran moukou. Pórek s řapíkatým celerem pokrájíme na plátky nebo nudličky. Česnek oloupeme a jemně nasekáme.
V hrnci rozpustíme máslo, na kterém z obou stran osmažíme připravená stehna. Přidáme zeleninu s tymiánem, osmažená prsa na ni položíme, zeleninu krátce osmažíme, pak podlijeme maličko vývarem, jen tak, aby byla prsa na zelenině a neplavala úplně ve vývaru. Pod poklicí dusíme na mírném plameni doměkka. Podle potřeby přidáváme po troškách vývar, dle chuti osolíme a opepříme.
Podáváme s bramborovou přílohou nebo rýží.

Rozhodně by měli řapíkatý celer vyzkoušet všichni, kteří právě hubnou do plavek. Obsahuje totiž velké množství vlákniny, povzbudí metabolismus a zažene chuť k jídlu.

Lze ho chroupat syrový nebo si z něj ráno udělat šťávu plnou vitaminů a antioxidantů. Protože má velmi specifickou chuť, která nemusí každému vyhovovat, lze ji utlumit přidáním jablka, okurky, mrkve nebo červené řepy.

Rozhodně by měli řapíkatý celer vyzkoušet všichni, kteří hubnou do plavek (ilustrační foto)
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.