Kuře na červeném víně. Známá francouzská pochoutka Coq au vin připravovaná se zeleninou a s láskou
Coq au vin neboli kohout na víně je francouzská klasika. Když si ale recept maličko upravíme na naše středoevropské podmínky, pochutnáte si na voňavém a šťavnatém mase s výraznou omáčkou na zeleninovém základu kdykoli i v Čechách.
- 4 kuřecí stehna
- 1 cibule
- česnek
- 200 g žampiónů
- 3 mrkve
- 250 ml červeného vína
- 500 ml kuřecího vývaru
- sušený tymián
- olej
- sůl
- pepř
Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.
Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.
Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.
Postup:
Očištěná, přepůlená kuřecí stehna osolíme a opepříme, pak je ze všech stran opečeme na olivovém oleji v hluboké pánvi. Když jsou pěkně opečené, vyjmeme je a odložíme stranou.
Na téže pánvi zpěníme nadrobno nasekanou cibuli a česnek, rozčtvrcené žampiony a kostičky mrkve a několik minut spolu restujeme, dokud zelenina nezměkne.
Do pánve vrátíme kuřecí stehna, přidáme červené víno a vývar, poté přidáme tymián a trochu majoránky. Přikryjeme a pomalu dusíme na mírném ohni přibližně 45 minut, dokud maso nezměkne a nezačne se oddělovat od kosti.
Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.