Kuře na červeném víně. Známá francouzská pochoutka Coq au vin připravovaná se zeleninou a s láskou

Největší audioportál na českém internetu

Kuře na červeném víně (ilustrační foto) | Foto: Shutterstock

5.4. Vaříme s Habadějem

Coq au vin neboli kohout na víně je francouzská klasika. Když si ale recept maličko upravíme na naše středoevropské podmínky, pochutnáte si na voňavém a šťavnatém mase s výraznou omáčkou na zeleninovém základu kdykoli i v Čechách.

Ingredience
  • 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • česnek
  • 200 g žampiónů
  • 3 mrkve
  • 250 ml červeného vína
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • sušený tymián
  • olej
  • sůl
  • pepř

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si kuřecí prsa na medu s rýží.

Kuře - to je klasika. Buď pečené nebo smažené, jako je to v tomto receptu, s pěkně křupavou kůžičkou a vůní medu.

Pro svou jemnou chuť, nízké množství tuku, obsah bílkovin, lehkou stravitelnost se kuřecí maso těší u nás oblibě. Kromě prsou připravujeme nejčastěji stehna s kůží i bez ní.

Postup:
Očištěná, přepůlená kuřecí stehna osolíme a opepříme, pak je ze všech stran opečeme na olivovém oleji v hluboké pánvi. Když jsou pěkně opečené, vyjmeme je a odložíme stranou.
Na téže pánvi zpěníme nadrobno nasekanou cibuli a česnek, rozčtvrcené žampiony a kostičky mrkve a několik minut spolu restujeme, dokud zelenina nezměkne.
Do pánve vrátíme kuřecí stehna, přidáme červené víno a vývar, poté přidáme tymián a trochu majoránky. Přikryjeme a pomalu dusíme na mírném ohni přibližně 45 minut, dokud maso nezměkne a nezačne se oddělovat od kosti.

Kuřecí stehna koupíme porcovaná nebo pod názvem paličky, a to chlazená či mražená. Seženeme je v řeznictvích, drůbežích prodejnách a v mrazácích v obchodech s potravinami. Chlazená kuřecí stehna skladujeme v ledničce maximálně 4 dny, mražená v mrazáku do jednoho roku.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.