Nejlepší pivo? Vydejte se s námi do řemeslných pivovarů našeho kraje
Jemná Bohunka nebo silný Markrabě. Knížecí pivovar připomíná ikony moravskotřebovské historie
Knížecí pivovar je místem s geniem loci, pivo se v něm vařilo už v 16. století. A vaří zase. Před dvěma lety totiž v historických prostorách poblíž zámku v Moravské Třebové zahájil svůj provoz řemeslný pivovar.
Existuje teprve od roku 2023, ale jeho pivo už posbíralo řadu ocenění. V Knížecím pivovaru můžete ochutnat spodně kvašené ležáky i speciální pivo. Mají krásná jména jako Boreš, Kryštof, Žerotín, Bohunka, Markrabě nebo Holzmaister a pivovar se jimi hrdě hlásí k dlouhé pivovarnické tradici ve městě.
Vypravit se můžete nejen do pivnice s historickou atmosférou, ale taky přímo do provozu. Knížecí pivovar, který založil a vede sládek Jakub Zapletal, totiž pořádá speciální prohlídky. Návštěvníci tak mohou sledovat proces vzniku piva, podívat se do ležáckého sklepa a dozvědět se o historii vaření piva v Moravské Třebové.
Ve vstupní části pivovaru uvidíte kopii rytiny, která údajně pochází z doby, kdy Moravskou Třebovou navštívil císař Karel IV. Jeho bratr, markrabě moravský Jan Jindřich, udělil městu v roce 1372 právo mílové, privilegium, které zaručovalo, že do jedné míle od Moravské Třebové nebude vařit pivo nikdo jiný.
„Na tu dobu to bylo velmi významné, protože právo mílové mívala v té době jen královská města a Moravská Třebová se mezi ně zařadila,“ vysvětluje Jakub Zapletal. „V roce 1587 tehdejší šlechta poslala pro italského mistra na výstavbu kotle a začal vznikat tento zámecký pivovar. Zásadně ho potom rozšířil Ladislav Velen ze Žerotína, zcela dostavěný byl ale až v období po Bílé hoře.“
Oceněný Kryštof
Piva Knížecího pivovar už získala několik ocenění. „Naše pivo Kryštof 11° letos získalo značku Regionální potravina Pardubického kraje, té si cením asi nejvíc. Piva do soutěží hlásíme vlastně teprve rok,“ podotýká Jakub Zapletal. „Největší část produkce pivovaru tvoří Boreš 11°, klasické pivo plzeňského typu. Ale všechny ceny paradoxně získává právě Kryštof 11°, který je za studena chmelený, právě proto si myslím, že je takový výrazný.“
Boreš 11° připomíná jméno zakladatele Moravské Třebové. Kryštof 11° odkazuje do let, kdy Kryštof z Boskovic začal v roce 1587 stavět pivovar. Černé pivo 13° Markrabě přibližuje rok 1372, kdy Moravská Třebová obdržela právo mílové. 12° Žerotín připomíná dobu nejslavnější éry města okolo roku 1600. A nesmíme zapomenout na příjemnou letní 9.5° Bohunku, která po boku Ladislava Velena ze Žerotína také budovala slávu města.
„Když jsme hledali název pro speciál American Pale Ale, tak jsme si samozřejmě vzpomněli na moravskotřebovského rodáka, který brázdil celý svět, velkou část života strávil v Americe a stál u zrodu místního muzea. Pivo jsme proto pojmenovali Holzmeister. A co se týká produkce piva, tak se snažíme dostat na nějakých 400 hl ročně, ale máme kapacity jít ještě výš,“ dodává sládek Knížecího pivovaru v Moravské Třebové Jakub Zapletal.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.



