Nová linka na sférický prach: Explosia zvýší produkci výbušnin

6. duben 2016

Pardubická Explosia otevřela modernizovanou linku na sférický prach. Slibuje si od toho zrychlení výroby, zvýšení produkce i lepší využití stávající technologie. To vše s maximálním zabezpečením pro zaměstnance.

Sférické prachy se používají jako náplň do nábojů pistolí ráže 9 mm, ale také do samopalů nebo kulometů. Jejich výroba je výsledkem vlastního výzkumu a vývoje od 60. let minulého století. Firma poprvé technologii použila v roce 1965 a v letech 96 a 98 ji doplnila o nová zařízení. A k poslední změně došlo právě teď.

O čtvrtinu více prachu

Úkolem modernizované linky bude navýšit produkci sférických prachů zhruba o 25 procent. Podle vedoucího oddělení Střelivin Josefa Fričla pomohou také dva nové válce: „Mají za úkol rozválcovat slepky a upravit balistické vlastnosti. To když se k sobě slepí více kuliček prachu najednou.“

Doteď se navíc jemnější části prachu vracely k přepracování zpět do výroby. Teď je ale za plechovými dveřmi linky osm nových zásobníků, kam bude možné kromě vyrobeného materiálu uskladnit právě i jemný prach a pak ho využít v jiné části výroby.

Osm nových zásobníků na vyrobený materiál v Explosii

Teď je ale za plechovými dveřmi linky osm nových zásobníků, kam bude možné kromě vyrobeného materiálu uskladnit právě i jemný prach a pak ho využít v jiné části výroby.

Bezpečnost výroby

Firma na bezpečnost zaměstnanců i okolí klade velký důraz. Vlastní technologie výroby prachu probíhá ve všech částech až do fáze sušení ve vodném prostředí bez přímé účasti obsluhy, využívá všech známých postupů ke snížení rizika při výrobě a manipulaci s výbušninou, a tak splňuje v maximální míře nejvyšší standardy bezpečnosti.

Pokud jde o bezpečnost, přibližně před měsícem se objevila informace, že plot kolem areálu je poškozený a hrozí, že někdo nepovolaný vnikne dovnitř.

Situaci řešil dokonce hejtman Martin Netolický. Už v lednu firma vyčlenila 150 tisíc korun na opravu oplocení areálu ničeného zvěří. V březnu dala do oprav dalších 200 tisíc, podle vedení Explosie je ale plot hlavně psychologická bariéra. Celé šestikilometrové oplocení hlídají kamery a ostraha areálu má povinnost jakékoliv poškození nebo vniknutí hlásit.

Slavnostní otevření nové linky na sférický prach v pardubické Explosii
autor: ba
Spustit audio