Nová nádraží plánují v Chrudimi, Hlinsku i Heřmanově Městci

11. prosinec 2015

Hezčí na pohled, s novými parkovacími místy a zastávkami. To je jen rychlý náčrtek proměn nádraží, které chystají hned tři města na Chrudimsku. Příjemnější cestu by měli mít lidé, co pojedou přes Chrudim, Hlinsko nebo Heřmanův Městec.

Je tady ale jedna důležitá podmínka - peníze. Jak se nádraží změní, zjišťoval redaktor Josef Kopecký.

Chrudim

Město připravuje úpravu přednádraží. Jde o nejbližší okolí železniční stanice, které nevypadá zrovna hezky. Změnilo by se tam prakticky všechno - silnice, chodníky, přibyly by další stromy.

Širší varianta zahrnuje i část sousedního autobusového nádraží, tam ale městu zatím chybí souhlas majitele. Na nový dopravní terminál chce radnice získat peníze z dotačního balíčku určeného pro hradubickou aglomeraci.

I kdyby Chrudim neuspěla, na jednu důležitou změnu by měla přijít řada velmi brzo - město u nádraží vykoupilo část pozemků, kde bude parkoviště s kapacitou sedmdesáti míst.

Hlinsko

V Hlinsku vlastně pokračují v tom, co před sedmi lety začala dopravní firma, která plánovala kompletní přestavbu autobusového nádraží. Nakonec ale ucouvla.

Stavbu si teď chce vést samo město, nové zastávky, nástupní ostrůvky nebo čekárny jsou ale podle radnice málo. Okolí hlineckého nádraží je hodně rušný bod, kde je složitá dopravní situace. Hlinsko proto plánuje nejen nové nádraží, ale přestupní terminál s parkovištěm nebo parkovacím domem, který by stál jen pár metrů od zastávek.

Heřmanův Městec

Tam by ta změna měla být asi nejvýraznější, nádraží se totiž bude stěhovat z náměstí směrem k železniční trati.

Autobusové zastávky teď zabírají velkou část historického centra města a přestěhováním by se uvolnilo místo například pro parkování.

Město už vykoupilo pozemky u dráhy, náklady na přestavbu dopravního uzlu ale odhaduje na 40 milionů korun a požádá proto o evropskou dotaci. Pokud uspěje, začne stavět už příští rok

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio