Nové cesty, cyklostezka, pastviny pro koně. Pardubice plánují přeměnu Červeňáku

4. srpen 2022 13:23

Město Pardubice hledá projektanta na obnovu přírodního parku Červeňák. Dokumentaci, včetně územního rozhodnutí a stavebního povolení, chce mít město během příštího roku. Práce by pak mohly začít v roce 2024, stát budou odhadem 60 milionů korun.

Území bývalého vojenského cvičiště, které město získalo od armády, má rozlohu zhruba 19 hektarů. Oblast kolem řeky je evropsky významnou lokalitou s chráněnými druhy. Město už nechalo opravit první ze dvou mostů, které spolu s pozemky získalo.

Čtěte také

Dobrovolníci území čistí od odpadů, obnovují starý třešňový sad a tůně. „Budoucnost a využití tohoto území je předmětem zájmu veřejnosti. Ta se podílela velkou měrou i na tvorbě již schválené podrobné územní studie, z níž bude projekt revitalizace Červeňáku vycházet. Veškeré úpravy v tomto území se budou dělat v souladu s touto studií, tedy s většinovým názorem veřejnosti,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Projekt má zlepšit stav přírodních stanovišť, omezovat šíření nepůvodních druhů. Vznikat budou další tůně, které jsou líhništi vzácných živočichů. Přírodní park se propojí s okolními cyklostezkami a pěšinami. Zachované tam zůstanou technické prvky, jako jsou mostní pilíře a objekty.

„Lokalitu chceme doplnit o vhodný mobiliář, územím by měly vést dvě naučné stezky. Jedna návštěvníky provede různými biotopy a přírodními zajímavostmi Červeňáku, druhá bude odkazovat na vojenskou historii, neboť Červeňák býval cvičištěm zdejších ženistů,“ doplnil náměstek Nadrchal.Obnova této přírodní oblasti bude stát kolem 60 milionů korun.

„Samozřejmě se budeme snažit získat alespoň na část těchto nákladů dotace. Chceme, aby byl zachován přírodní charakter území, aby v těsném sousedství města zůstala volná příroda a aby sloužila k relaxaci, odpočinku i poučení návštěvníků,“ řekl primátorův náměstek.

autor: pta | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související