Vrátí se kopretiny, zvonky i tůně. Bývalé vojenské cvičiště Červeňák patří přírodě

8. červen 2020 08:45

Několik desítek dobrovolníků v Pardubicích věnuje v těchto dnech svůj volný čas ochraně přírody. S hráběmi, sekačkami a vidlemi se vypravili zvelebovat rozsáhlý park Červeňák, který je na území neudržovaného bývalého vojenského prostoru. Chtějí, aby se tak do něj vrátilo luční kvítí a tím i užitečný hmyz a další živočichové.

Na místě se sešlo několik desítek dobrovolníků, s hráběmi na místě pracovala i Bohdana Rejfířová. „Je to jediné místo v Pardubicích, které je ještě takové divoké, chtěla bych vidět, když to trošku zvelebíme, jestli to bude mít za pár let nějaký účinek a jestli se sem navrátí živočichové, kteří by tu měli být.“

Vrací se chrastavce i mateřídouška

Pomoct s hrabáním trávy sem přišli lidé prakticky všech věkových kategorií, hlavně střední a starší generace a pokouší se tenhle kus přírody vrátit do původního stavu.

Čtěte také

„Poté, co tady skončilo působení armády, tak ten prostor začal zarůstat, hlavně silně konkurenčními rostlinami, jako je třtina nebo ovsík, takže práce, které tady probíhají, spočívají v tom, že tyto konkurenční rostliny se kosí, aby tady mohly růst kvetoucí byliny,“ popsal jeden z organizátorů akce Ivan Hoza z Českého svazu ochránců přírody.

Ráj pro obojživelníky?

Červeňák je zhruba dvacetihektarové území, je to bývalý vojenský prostor a ekologické spolky by tady chtěly obnovit i zaniklé mokřady.

„Vlivem posledních let a sucha ty tůně vyschly, dalším faktorem je, že ty tůně se postupně zazemňují, takže zmizely. V letošním roce bychom rádi obnovili jednu tůň, která patřila mezi největší. V ní žili obojživelníci, vodní měkkýši, vážky,“ vysvětluje Hoza.

Ochránci přírody vrací původní rostliny a mokřady do přírodního parku Červeňák

Na místě byli o víkendu i zástupci Iniciativy Přírodní park Červeňák, kteří mají velký podíl na tom, že město areál převzalo od armády a zachová jeho přírodní ráz. Vítá to i Miroslav Seiner. „Prostě přirozená krajina, kousek od města, kam budou moct lidi chodit a nebude to nějaký kultivovaný umělý park, ale bude to opravdu živá a hezká příroda, nezarostlá příroda a to je hrozně málo v Polabí.“

Dobrovolníci spolu s ochránci přírody plánují, že se sem budou pravidelně vracet a zdarma dávat přírodní lokalitu do pořádku.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související