O plody muchovníku se hádám s kosáky, směje se pardubický zahradník

9. červenec 2021

Zahradník František Hlubocký je velkým propagátorem muchovníku. Tento dekorativní keř pochází ze Severní Ameriky a hovorově se tomu říká indiánská borůvka. Český název je muchovník, latinský amelanchier.

„Muchovník se dá pěstovat na každé zahradě, není vůbec náročný. Je to úžasný keř, který zasadíte, rok si zvyká a další rok ukáže pár bílých kvítků, v létě pár modrých plodů. A pak už to jede. Pokud ho nestříháte, doroste do  výšky zhruba tři a půl metru. A v tuto dobu je obsypaný bobulemi. Hádám se o ně s kosáky,“ popisuje výhody pěstování muchovníku František Hlubocký. Na podzim se muchovník chlubí svými žlutě zbarvenými listy.

Jedna z nejlepších superpotravin

Plody muchovníku připomínají velké borůvky, proto také název indiánská borůvka. „Chuť by se dala připodobnit k souznění chuti borůvek a černého rybízu. Teď v létě opravdu není důvod hledat vitamíny v cizokrajném ovoci. Muchovník je ta nejlepší česká superpotravina. Navíc netrpí chorobami a škůdci na něj nejdou. K opylení nepotřebuje ani partnera,“ říká zahradník.

Detail kvetoucího muchovníku
Spustit audio

Související