Už naše babičky znaly dnešní superpotraviny. Jen netušily, že jsou super

4. březen 2021

V současné době jsme více doma, a to i v kuchyni. Lidé pečou chleba, vyrábějí si jogurty a celkově se zajímají více o to, co jedí. Moderním slovem se stal  pojem superpotravina. Zeptali jsme se produktové specialistky Lucie Slavíkové, co to vlastně je.

Superpotraviny jsou přírodní potraviny, které mají vyšší obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů, než jejich ostatní příbuzní. Může to být ovoce, zelenina, různá semena, a podobně. Naši předkové o nich moc dobře věděli, a díky nim se udržovali zdraví.

Propojte domácí superpotravinu s exotickou

„Některé rostou v náročnějších klimatických podmínkách, díky tomu mají více dobrých látek pro tělo. Mohou být lokálního i exotického charakteru. Například vlašské ořechy, lněné semínko, česnek, jahody, to jsou naše české superpotraviny. Exotické pocházejí často z jižní Ameriky a Asie. Exotickou superpotravinou je například avokádo, nebo kořen z ašvagandy, což je rostlina z Indie, které se také přezdívá indický ženšen.

„Je sice dobré konzumovat lokální a sezónní potraviny, ale není na škodu občas si jídelníček obohatit o exotickou superpotravinu. Třeba já jsem díky prášku z ašvagandy zase mohla v klidu usínat. Rozmíchala jsem si před spaním prášek v horkém mléku, přidala skořici, a samozřejmě vynechala práci na počítači a sledování zpráv v televizi. A pomohlo mi to,“ usmívá se výživová poradkyně.

Guacamole z avokáda, rajčat, limetové šťávy a koriandru

Další variantou, jak si zpestřit jídelníček exotickou superpotravinou, je avokádová pomazánka. Stačí avokádo rozmačkat, osolit, opepřit, přidat citronovou šťávu, nadrobno nakrájená rajčátka (mohou být i sušená) a pomazánku dochutit koriandrem. Kdo má rád česnek, může si ho do pomazánky přidat a vznikne chuť, která propojí exotickou superpotravinu s tou domácí.     

Pokud si poslechnete audio Radioporadny, dozvíte se, co je důležité při čtení složení potravin na etiketách.

Spustit audio

Související