Část obyvatel pardubických Polabin protestuje proti stavbě relaxačního centra

7. únor 2017

Někteří lidé z pardubických Polabin protestují proti vzniku rekreačního areálu Lonkovka. Podali proto stovky připomínek na krajský úřad. Vadí jim, že Služby města Pardubic chtějí vybetonovat část louky a postavit na místě i kavárnu. Kraj aktuálně posuzuje vliv stavby na životní prostředí.

Služby města Pardubic se chystají postavit Relaxační centrum Lonkovka na louce, která patří mezi oblíbená místa procházek mnoha lidí z okolních panelových domů. Rozlehlý palouk je součástí bývalých mokřadů kolem řeky Labe a leží jen 300 metrů od místa, kde se před dvěma lety revitalizovalo jedno z jejích ramen. Místní si proto přejí, aby kousek divočiny uprostřed města zůstal.

Park ano, ale přírodní

„Že tady to místo by mělo být nějakým způsobem kultivované, s tím plně souhlasíme, ale měli bychom spíš takovou představu, aby to navazovalo na krásně revitalizované slepé rameno formou přírodních tělocvičen, přírodních posezení. Myslím si, že v tomto bioregionu nepotřebujeme hospodu, parkoviště a další věci,“ říká Olga Marková, která se stala tváří odpůrců připravovaného hřiště Lonkovka.

Vloni ji podpořilo dalších 900 lidí, kteří žijí v okolí. Nelíbí se jim, že by se část volné louky měla zastavět betonem. Víceúčelové hřiště zabere podle architektonického návrhu 3000 m2. Celá louka má přitom asi 20 000 m2.

Relaxační centra Lonkovka má vzniknout na louce nedaleko Labe

Podle manažera projektu Tomáše Chvojky ze Služeb města Pardubic tak jde o minimální zásah: „My chceme jenom dodat jakési zázemí pro ty aktivity, které by tam probíhaly, a v podstatě jenom zvýšit komfort, nic víc. Tisíce a tisíce metrů čtverečních okolních ploch zůstanou v tom využití, jak jsou.“

Čtěte také

Městská společnost aktuálně čeká na výsledek posudku vlivu stavby na životní prostředí. Louka se totiž nachází v oblasti regionálního biokoridoru Pardubické Labe a žijí na ní chráněná zvířata. Na podobných místech by se mělo podle zákona stavět jen ve chvíli, kdy se jedná o veřejný zájem. To sice volně přístupné hřiště pro rekreaci splňuje, ale podle Markové nikdo z místních nový areál nechtěl.

„Protože restaurací a hřišť je v okolí dostatek. Taková volná zóna je tady jenom jediná. To není o tom, že nechceme hřiště, my nechceme betonové hřiště, nechceme restauraci, nechceme další osvětlení, nechceme další silnice, zvýšení dopravy a podobně,“ dodává Marková.

Rozhodne kraj. Za několik měsíců

Místní iniciativa proti výstavbě areálu Lonkovky už proto poslala na krajský úřad stovky připomínek a námitek. Odbor životního prostředí je aktuálně řeší.

„Vzhledem k tomu, že v současné době probíhá posuzování vlivu stavby na životní prostředí, není možné o jeho průběhu informovat. Po skončení bude samozřejmě vyhlášeno veřejné slyšení, do kterého se bude moci zapojit také veřejnost,“ dodává mluvčí kraje Dominik Barták.

Rozhodnutí o tom, jestli stavba venkovního areálu zatíží přírodu, přijde až za několik měsíců.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio