Obyvatele pardubického Svítkova rozdělila stavba mostu přes Bylanku

17. srpen 2018 08:10

Někteří obyvatelé z pardubické části Svítkov nesouhlasí se stavbou mostu přes řeku Bylanku. Měl by být dvousměrný, využívat by ho měli jak chodci, tak i auta. Petici proti němu podepsalo skoro 600 lidí.

Lidé se obávají, že oblast s rodinnými domy zahltí nadměrná doprava. Někteří tamní obyvatelé ale naopak se stavbou mostu souhlasí.

Dalo by se říct, že starousedlíci jsou proti stavbě mostu a lidé z nové výstavby jsou pro. Ti chtějí, aby most sloužil jako výjezdová cesta. Lidí, kteří jsou proti stavbě mostu, je víc a sepsali petici, která obsahuje skoro 600 podpisů. V ní jasně říkají, čeho se obávají.

Jan Sander z petičního výboru vysvětlil, že chtějí zachovat především klidový ráz čtvrti: „Základem je poškození životního prostředí u zhruba 200 domů, které jsou v okolí postižených ulic. Zadruhé, nikdo nikdy nezjišťoval, vliv dopravy na životní prostředí těch obyvatel, což je povinností města, resp. stavebního úřadu.“

Bez mostu nebude kolaudace

Situace je ale komplikovanější, protože firma, která v jihovýchodní části Svítkova satelitní část postavila, měla v projektové dokumentaci i stavbu mostu pro pěší a auta.

Ocelovou lávku pro pěší a cyklisty by ve Svítkově měl nahradit most

Developer, firma CZ stavební holding, s touto podmínkou před 11 lety souhlasila, most ale stále neexistuje. Stavební úřad jim teď proto nepovolí zkolaudovat poslední čtyři domy. Firma se dlouhodobě snaží úřední rozhodnutí změnit, stále se jí to ale nedaří.

Je tu ale i další komplikace, město totiž v roce 2014 nechalo v místech, kde má vzniknout nový most, postavit ocelovou lávku pro pěší, a to podle člena představenstva CZ stavební holding Jana Tichého situaci podstatně zhoršuje, protože tam most firma vlastně postavit ani nemůže. Někteří obyvatelé Svítkova navíc na firmu tlačí, že tam žádný most nechtějí.

Starosta: most lidem uškodí

Starosta pardubického obvodu VI Petr Králíček (kandidát Pardubice za lidi) je na straně těch, kteří most nechtějí. Je přesvědčený o tom, že by se životní podmínky na obou stranách kvůli zvýšené dopravní zátěži zhoršily.

Ve Svítkově vznikne sto nových stavebních parcel

Výstavba rodinných domů (ilustrační foto)

Nadace pro rozvoj města Pardubic připravuje velký rozvojový projekt západní části Svítkova. Scelila rozsáhlé pozemky, které chce po vybudování inženýrských sítí a přístupových komunikací prodat zájemcům o výstavbu rodinných domů.

„Myslím si, že stavba tohoto mostu není dobré řešení, proto si myslím, že by CZ stavební holding měl více vstoupit do jednání s občany a nabídnout jim třeba za ty uspořené peníze za ten most zvýšení komfortu jejich bydlení v té dané lokalitě,“ řekl Králíček.

Firma CZ stavební holding by teď měla podle něj víc jednat také s pardubickým odborem dopravy, který splnění podmínek, tedy stavbu mostu, požaduje. Problémem se teď bude zabývat i město, protože mu bude doručena petice proti stavbě mostu.