Očkování je povinné jen u psů. Přitom kočky jsou mnohem rizikovější

1. listopad 2016

Každý, kdo má psa, je povinen ho nechat očkovat proti vzteklině. Tak to přikazuje zákon. Žádná další očkování povinná nejsou. Přitom u koček hrozí reálné nebezpečí nákazy mnohem víc, než u psů. Podle veterinárního lékaře Adama Hacury jsou mnohem důležitější jiná očkování, než proti vzteklině.

Kočky jsou náchylné k různým infekcím. Jsou to hlavně kočičí leukémie, což je nekontrolované bujení bílých krvinek, chlamydioza a panleukopénie, tedy úbytek všech bílých krvinek. Této nemoci se také říká mor koček.

MVDr. Adam Hacura doporučuje využít společnou vakcínu proti třem nemocem, kterými jsou panleukopénie, herpes virus a kalicivirová infekce.

Co způsobuje kočičí rýmu

Infekční rinotracheitida koček a kalicivirová infekce koček patří mezi původce kočičí rýmy. Kočičí herpes virus je právě virem infekční rinotracheitidy. Často se vyskytuje v hromadných chovech.

Projevuje se postižením horních cest dýchacích, výtoky z očí a z nosu, zarudnutím a otokem spojivek. Člověk, který často trpí úpornou rýmou, si to dokáže docela dobře představit. Vakcinace koťat se většinou zahajuje mezi osmým a devátým týdnem věku.

Panleukopenie

Panleukopenie je virové onemocnění. Původcem je parvovirus. Postihuje hlavně koťata a u březích koček způsobuje potraty. Infekce u koťat se projevuje nechutenstvím, průjmy a úporným zvracením.

Vakcinace je součástí základního vakcinačního schématu a zahajuje se obvykle mezi osmým a devátým týdnem věku.

Chlamydioza

Původcem je Chlamydophila felis. Žije na sliznicích a ráda se přidává k jiným chorobám, aby zhoršila jejich průběh. Postihuje hlavně dutinu ústní a nosní u koťat. Určitě jste někdy viděli kotě se zahnisanýma očima. Tato nemoc se typicky projevuje jako přetrvávající zánět spojivek. Antibiotika mohou pomoct. Vakcinace většinou nezajistí stoprocentní ochranu, ale výrazně zmírňuje příznaky onemocnění.

„Je na každém chovateli, jak se k očkování postaví. Je to podobné, jako u lidí. Přistupujte k očkování s rozmyslem a zdravým rozumem. Všeho moc škodí, na druhou stranu je dobré vědět, před jakými nejčastějšími chorobami můžete očkováním zvířata uchránit,“ uzavírá Adam Hacura.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.