Od homole cukru ke kunětickým preclíkům. Ve Vysokém Mýtě zmapovali historii cukrovarů

9. listopad 2023

Sladké mámení, tak se jmenuje výstava, která se v neděli 12. 11. otevírá v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě. O historii českých cukrovarů i o sladkých receptech našich prababiček si přišli popovídat do Radioporadny autoři výstavy Soňa Krátká a Martin Štěpán.

Naši předkové si život sladili dlouhá století jen medem. V době vlády Karla IV. se objevila cukrová třtina. To byla ale velká vzácnost, prodávala se v lékárnách. Nakonec se objevila její levnější varianta v podobě cukrové řepy.

„To bylo na začátku 19. století. První manufaktura na výrobu cukru z cukrové řepy vznikla na území Polska a první cukrovar v Čechách vznikl v roce 1829 nedaleko Dačic,“ říká Martin Štěpán. A nastal cukrový boom.

Cukrovary z Čech na klíč do celého světa

V době první republiky jsme byli cukrovarnickou velmocí v Evropě a pátým největším výrobcem cukru na světě. Vyrábělo se u nás také velmi kvalitní zařízení do cukrovarů. V podstatě jsme vyráběli cukrovary na klíč po celém světě. Na našem území fungovalo těchto provozů 150!

Během druhé poloviny 20. století se ale postupně snižovalo pěstování cukrovky i výroba cukru. V roce 1995 u nás bylo už jen 29 cukrovarů, teď jich máme sedm. Nejbližší cukrovar je v Českém Meziříčí.

„V muzeu vám poskytneme informace i dobové dokumenty ke třem nejbližším cukrovarů v našem kraji, tedy ve Vysokém Mýtě, Cerekvici nad Loučnou a Hrochově Týnci. Ten poslední si ještě mnoho lidí pamatuje.  Dokončen byl v roce 1969, byl moderně vybavený. V roce 2006 byl ale zrušený a dnes je tam holá pláň,“ popisuje zánik cukrovaru v Hrochově Týnci Martin Štěpán.

Homole se odsekávaly kleštěmi  

Než byla v Dačicích vynalezena kostka cukru, což bylo v roce 1841, prodával se cukr ve formě homolí. Hospodyně si speciálními kleštěmi odlamovaly jednotlivé kusy. Pak je přendaly do hmoždíře a nakonec přesévaly přes sítko, až získaly tu nejjemnější moučku. Takto se vyráběly jemné i hrubší krystalky.

Na výstavě uvidíte i kleště, kterými se cukr odštípával, stroje na výrobu bonbónu a dobové recepty na různé sladké cukroví našich prababiček. Výstava začíná vernisáží v neděli 12. 11. a potrvá až do 18. února.

Chcete si poslechnout legendu o tom, jak vznikla kostka cukru? A zkusit recept na kunětické preclíky? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související