Od rybaření je prý jen krůček k potápění

9. červenec 2014

Stát se potápěčem může být snadnější, než se na první pohled zdá. Tomáš Minařík, který byl hostem středečního Dobrého rána, odmala chytal ryby a pak ho začalo zajímat, jak to vypadá pod vodou.

Pobyt pod vodou je určitě příjemným zážitkem, ale občas přináší také dramatické chvíle. Klasickým začátečnickým dramatem je už jen první vstup pod hladinu. Později ale můžou přijít skutečná nebezpečí. V tu chvíli by potápěč měl zachovat chladnou hlavu a na většinu z nich by měl být připraven.

Největší nepřítel potapěče? Vlastní hloupost

Hodně lidí si podle Tomáše Minaříka myslí, že pod vodou hrozí nebezpečí například v podobě žraloků respektive štik a sumců. Největší hrozbou pro potápěče bývá ale jeho vlastní hloupost: „Mně se to stalo s jednou Američankou, která fotila na dně moře a dlouho se nevracela. Potopil jsem se ji zkontrolovat, podíval jsem se na manometr a zjistil, že má málo vzduchu. A to už byl průšvih, kdybych se na ní nepodíval, co tam tak dlouho dělá...,“ přemítá Tomáš Minařík svůj zážitek s nepozornou potápěčkou.

Leštinka

Lom Leštinka nabízí výborné podmínky pro potápění

V České republice není mnoho dobrých míst na potápění, přesto se některá najdou. Jedním z nich je lom Leštinka nedaleko Skutče. Viditelnost je tam podle zkušeností Tomáše Minaříka jedna z nejlepších a také je na co koukat: „Je tam jakási galerie vodních překážek, dva kesony, podvodní skanzen, aby to tam vypadalo jako dřív, když lom ještě nebyl zatopen."

A co táhne potápěče pod hladinu? Může to být třeba pocit podobný stavu bez tíže, ale hlavně je to o té pohodě: „Člověk tam vypne od normálního světa, nemyslíte na nic jiného. Ticho a fantastický relax,“ uzavírá Tomáš Minařík.

autor: HRU
Spustit audio