Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Zkuste krůtí rolky s rajčatovou omáčkou. Potěšíte i oči

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí rolky s rajčatovou omáčkou. A nebudete litovat.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Suroviny:
plátky z krůtích prsou silné asi 2-3 cm, sušená rajčata v oleji, ricotta 50 g, sůl, pár listů čerstvého špenátu, olivový olej
Na omáčku: 1 šalotka, olivový olej, rajský protlak 1 lžíce, loupaná krájená rajčata 200 g, bílé vino 50 ml, čerstvé bylinky podle chuti, sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:
Krůtí maso lehce rozklepejte. Osolte z obou stran.
Sušená rajčata osušte a nakrájejte nadrobno. V misce promíchejte s ricottou a špetkou soli. Na maso položte pár listů špenátu a rozetřete na něj ricottovou náplň. Maso stočte do rolek a převažte provázkem.
Troubu předehřejte na 170 °C. Rozpalte pánev a rolky ze všech stran opečte, aby se zatáhly. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
Šalotku nakrájejte nadrobno. Na pánev nalijte lžíci oleje a šalotku orestujte dozlatova. Přidejte protlak, asi minutu promíchávejte. Zalijte vínem, přidejte rajčata, osolte, opepřete a povařte.
Na talíř naservírujte omáčku, na ni položte rolku.
Jako příloha se hodí opečené brambory.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

rajče
autor: Zdeňka Kabourková

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.