Odemknutí našeho potenciálu je základem pro osobní štěstí

25. říjen 2017

Talent. Stačí sám o sobě, abychom byli úspěšní? Koučové Jan Mühlfeit a Kateřina Novotná přednášejí po celé České republice. Oslovují firmy, managery, rodiče i studenty. Zaměřují se na pozitivní psychologii a rozvíjení nejen talentu, ale i silných stránek člověka. To všechno je potřeba nejdříve najít, podpořit a začít efektivně v životě využívat.

Nejdůležitější je rozumět sám sobě. Pokud tohle umíte, rozumíte i ostatním lidem ve vašem okolí. A začíná to už v dětském věku. „Dítě je jako houba a vše daleko lépe vstřebává. Čím dříve začnete s odemykáním potenciálu, tím lépe. Ulehčí vám to třeba rozhodování, která škola je ke studiu nejvhodnější. Když se k tomu později přidá energie, člověk najde smysl života. Jmenujme třeba Jaromíra Jágra, který už v pěti letech šel za svým cílem,“ uvádí příklad Jan Mühlfeit.

Když prožíváte flow

„Být v životě šťastný a úspěšný, by si přál každý z nás. Děláte-li něco obtížného a současně to skloubíte s vaším talentem, v tu chvíli se propadáte do stavu, kdy jste zabraní do své činnosti natolik, že nevnímáte své okolí.

Můžeme uvést příklad, kdy mluvíte na dítě, které si hraje se stavebnicí a ono nereaguje. Pravděpodobně je ve stavu flow. Nenechte to jako rodiče náhodě a popřemýšlejte, jestli by z něj později nemohl být stavební inženýr,“ usmívá se Mühlfeit.

Testy mnohé ukážou a napoví

Každý, kdo chce odkrýt svůj potenciál, může zkusit testovací otázky. „Pro děti jich máme připraveno o něco méně, než pro dospělé, kolem osmdesáti. Školáci třeba odpovídají na to, jestli rádi vystupují před svými spolužáky, nebo spíše pracují sami. Variantami odpovědí jsou: velmi často, často nebo nikdy. Stejně tak existuje možnost zaškrtnout, že otázce nerozuměli, nebo ji nepochopili,“ doplňuje Kateřina Novotná.

Nesuďte předem, snadno odradíte

„Rodiče by neměli nad svými ratolestmi vynášet definitivní soudy. Mnohdy se zaměřují pouze na výsledky a děti se pak přirozeně začnou obávat, že na úspěch nedosáhnou a nechtějí dál už s nikým soupeřit,“ doporučuje koučka Kateřina. Rozeberte s nimi chyby a naveďte je správným směrem. Zpětná vazba by v tomto případě měla být vyvážená.

autor: RIH
Spustit audio