Odnaučit kocoura značkovat je těžké. Zato na záchod se naučí bez problému

18. únor 2020

Pořizujete si kočku? Bude potřebovat misky na žrádlo, kočičí záchod, stelivo, pelíšek a škrabadlo. Milovnice koček a majitelka Kočičí kavárny Jarmila Jelínková nám v Radioporadně předala své zkušenosti.

Pro jednu kočku byste měli pořídit tři misky. Jednu na suché granule, druhou na měkkou stravu a třetí na vodu. Voda se musí aspoň dvakrát denně měnit. Nejlepší je keramická vodní fontánka, kočky totiž upřednostňují tekoucí vodu.

„Kočkám přidávejte vodu i do kapsiček, aby do sebe dostávaly tekutinu. Ve stáří totiž velmi často trpí na onemocnění ledvin. Proto je dobré, aby kočky více pily.  

Nejlepší pelíšek - obyčejná krabice

Když dáte vedle sebe klasický látkový pelíšek a papírovou krabici, kočka si vybere krabici. Dokonce upřednostní uzavřený kočičí záchod ve tvaru krabice. Ten je pro soužití s kočkou v bytě nezbytností.

Nejlepší pelíšek pro kočky je prý obyčejná papírová krabice

„Kočka se nemusí učit chodit na záchod. Ona prostě ví, jak na to. Krabice ji láká, vstoupí tam, uvidí stelivo a řekne si, aha, tak to je můj záchod. Kočka to na rozdíl od psa prostě ví,“ vysvětluje Jarmila Jelínková. A doporučuje stelivo, které vzniká zpracování z dřevěného odpadu. Je to ekologické a může se spláchnout i do toalety. Navíc dobře lape pachy.

Jak odnaučit kocoura značkovat

Velkým problémem v soužití člověka a kocoura může být kocourovo značkování. Kocour si  značkuje své teritorium, často „trestá“ tímto způsobem své majitele, když ho nechají dlouho samotného nebo je v bytě někdo, kdo mu zrovna nevoní.

Jediným řešením je včasná kastrace.  Veterináři doporučují kastraci v devátém měsíci života kocoura. To už by mělo být zvíře pohlavně vyvinuté, tím pádem se nezastaví růst, ale je možné kastrovat.

„Kocour je mladý, proto ještě neznačkuje. A ten okamžik je třeba s veterinářem vystihnout. Pokud se to podaří, kocour nebude značkovat, protože se to nestačil naučit. Pokud je kocour vykastrovaný až v dospělosti, nemusí přestat značkovat. Je to tak padesát na padesát,“ uzavírá Jarmila Jelínková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.