Proč kočky okusují lidem prsty a kde se nejraději uvelebí? Zeptali jsme se zkušené chovatelky

19. únor 2019

Kočka není věc, kterou si prostě pořídíte. Ona si vás najde. Vybírá si vás, ne vy ji. Pokud ji chcete, stačí se porozhlédnout v útulku. Kočka, která k vám přiběhne, bude ta nejlepší pro vás. Více jsme se dozvěděli od majitelky pardubické kočičí kavárny Jarmily Jelínkové.

Než si kočku přivezete domů, je potřeba se na to pořádně připravit. Důležité jsou bezpečnostní faktory. „Pokud budete mít kočku v bytě s balkónem, budete ho muset nechat zasíťovat. Poničeným sedačkám nebo záclonám předejdete tím, že jim pořídíte škrabadla. Abyste kočku na škrabadlo navnadili, zkuste ho pokapat bylinnými kapkami šanty kočičí, která kočky přitahuje,“ říká Jarmila Jelínková.

Krabice je pro kočku tím nejútulnějším pokojíčkem

Jaký pořídit pelíšek? Kdybyste dali kočce vybrat mezi krabicí a drahým vypolstrovaným pelíškem, vybere si krabici. A klidně vleze i do papírové tašky. Další důležitou složkou je toaleta. Naučit kočku chodit na záchod není ale vůbec žádný problém. Neomylně ví, jak na to.

V krabici je kočka spokojená

O správné výživě se poraďte s veterinářem. U koček by se měla střídat suchá strava s mělkou. „Aspoň jednou týdně by kočka měla dostávat čerstvé maso. Tím, že kočka kouše čerstvé maso, tak si tím čistí zuby. Kromě divočiny může všechno. Kočky ocení pramenitou tekoucí vodu. Tu zajistí fontána,“ radí Jarmila Jelínková.

Proč kočky okusují lidem prsty

Kočka projevuje svou náklonnost nejen předením a přešlapováním z tlapky na tlapku, což jí připomíná sladkou dobu, kdy sála mléko od své matky. Může se stát, že svému blízkému člověku začne okusovat jemně prsty. A to je podle Jarmily Jelínkové ten největší projev lásky, kterého se vám od kočky může dostat.

Čtyřnohá kočka s dětmi ve vaně? I to je možné

Kočka

Říká se, že kočky domácí nemají rády vodu. Je to pravda nebo ne? Od veterinární lékařky Ludmily Růžkové jsme se dozvěděli, že kdybyste hodili kočku do vody, určitě by se neutopila. Prostě by doplavala na břeh. Ale nadšená z koupání by rozhodně nebyla. Ovšem existují i výjimky, které potvrzují pravidlo.

Pokud máte doma psa a chcete ještě kočku, vyberte si kotě, které si psa lépe získá. S dospělou kočkou by to bylo horší. „Jinak je jedno, jestli si pořídíte ke kočce další kočku nebo kocoura. Každá kočka má jinou povahu, na pohlaví tak nezáleží. Samozřejmostí ale je, že kočky jsou vykastrované.

Kotě může svou hravostí rozpohybovat i starší kočky. Ty vidí hravost mláděte a začnou ho napodobovat, což vypadá velmi vtipně. Ale pozor. Musíte být trpěliví. Kočkám může trvat i několik měsíců, než najdou společnou řeč a začnou se respektovat.

autor: jsl
Spustit audio

Související