Ohaře do paneláku? Ano, ale pamatujte, že nedostatek aktivity udělá ze psa trosku

2. květen 2022

Pořídit si štěně do paneláku je možné. Ale plemeno vybírejte s rozmyslem. Krásný hladkosrstý ohař se sice na gauči bude skvěle vyjímat, ale taky se může stát, že při nedostatku fyzické i duševní aktivity vám ho za pár týdnů rozcupuje na kousky.

„Ohař do paneláku? I v městském bytě se dá chovat na pohyb i duševní potravu náročné plemeno. Ale musíte si v hlavě probrat, jestli jste schopni mu dát to, co potřebuje. A hodina denně rozhodně nestačí. Krev není voda,“ varuje chovatelka Renáta Tetřevová.

Čtěte také

Z aktivního psa se může stát časem troska. Pokud ho ráno před domem jen rychle vyvenčíte, potom přijdete po devíti hodinách z práce a vezmete ho na hodinu do parku na vodítku, je to málo. Pro aktivní psy je potřeba vymýšlet i aktivity, které je nutí přemýšlet. V dnešní době existuje mnoho psích sportů, záleží jen na tom, jestli na ně bude mít majitel psa dostatek času. 

Jeden z mnoha příběhů ze své chovatelské praxe nám v Radioporadně vyprávěla Renáta Tetřevová.

„Paní z Prahy, viditelně velmi dobře zabezpečená, přijela do mé chovné stanice a chtěla štěně springer spaniela. Na první pohled jsem poznala, že nemá o výchově psů ani ponětí. Ptala jsem se jí, proč si chce pořizovat psa, když k němu nemá vztah. Odpověděla mi, že sousedka má zajímavě vypadajícího šedého ohaře, který je velmi dekorativní. Proto ji napadlo pořídit si také ohaře. Ale protože šedého má už sousedka, vyhlídla si springer spaniela. Ten je skoro stejně dekorativní,“ vypráví chovatelka. 

A jak to dopadlo? Renáta Tetřevová poslala zájemkyni o štěně do hračkářství, aby si tam pořídla plyšového dekorativního psa. A takovou volbu doporučuje všem, kteří se při výběru psa řídí jen vzhledovými parametry.

Spustit audio

Související