Nenaskakujte na módní vlny psích plemen, prosí za čivavy a borderky chovatelka

2. červen 2021

Každé plemeno, které se stane módním, se řítí do velkého průšvihu. To nám řekla v Radioporadně zkušená rozhodčí z výkonu pro malá plemena loveckých psů Renáta Tetřevová, a svůj názor vysvětlila.

„Na každé módní plemeno se nabalí tzv. množiči. Lidé chtějí momentálně čivavy a border kolie za každou cenu. A je jim často jedno, z jakých podmínek štěně pochází. A věřte mi, že množitel prodá štěně i čertu,“ míní chovatelka.

V současné době je například obrovský zájem o čivavy. Jejich ceny rostou do astronomických výšin, přitom tito drobní psíci mají stále více zdravotních problémů. 

Když módní vlna odezní

Když módní vlna opadne, jsou plné útulky těchto zoufalých zvířat. Vzpomeňte si například na filmové psí ikony - dalmatiny. Ale není to jen problém současné blahobytné doby. Taková situace nastala už za První republiky, mnohé napoví i oblíbená Čapkova Dášeňka z té doby. Tenkrát byli nesmírně módní foxteriéři.

„Trvalo pak desítky let, než se z přemíry zájmu tohle plemeno vzpamatovalo a psychicky i fyzicky narovnalo. Prosím, nenaskakujte na módní vlny psích plemen. Není to dobře,“ prosí Renáta Tetřevová.

Čivava

Renáta Tetřevová chová mnoho let plemeno anglického springer spaniela. A dospěla k názoru, že pokud si člověk vybere lovecké plemeno, je potřeba s ním pracovat. A nejlépe tím způsobem, k jakému byl původně vycvičen. Její příběh dokládá, že má pravdu. 

Vysoká inteligence přináší klady i zápory

„Vždycky jsem měla ušaté psy. Byli to kokršpanělé. Já jsem ale chtěla něco většího, ale podobného. První springer spaniel přišel do rodiny v roce 1998. Měla jsem o něm hodně načteno. Věděla jsem, že je to velmi inteligentní zvíře, proto potřebuje pohyb a zaměstnat hlavu,“ vzpomíná chovatelka.

„Zkusila jsem agility. Bohužel, tento lovecký pes používal překážku A jako rozhlednu a lapač pachů. Vyběhl nahoru, nasadil nepřítomný výraz a poté zmizel v první díře v plotě, kterou si z rozhledny vyhlédl a utekl do lesa za zajícem. Jeho lovecký pud byl velmi silný. Proto jsem se nakonec rozhodla pro lovecký výcvik, což usnadnilo a zlepšilo celý náš další život,“ vypráví své zkušenosti s prvním psem chovatelka Renáta Tetřevová.

Chcete nabrat inspiraci na nejbližších výstavách psů, které jsou po celé republice? Poslechněte si zvukový záznam pořadu.

Spustit audio

Související