Okrasné květiny v talíři? Proč ne! Denivka do rizota, monarda k masu, sléz na dort
Bylinkářka Radka Svatošová z Nemošic vaří denně ze surovin, které jí kvetou na zahradě. Denivka je pro ni zeleninou číslo jedna. Je použitelná celá. Teď jsou v kuchyni aktuální poupata a květy.
„K jídlu jsou i nezralé zelené plody denivky, ale pozor, ty jsou velmi pikantní. Poupata dávám i do vývarů, čínských nudlí, rizot, zeleninových směsí, klidně i do míchaných vajíček. Oranžové okvětní plátky vypadají v jídle jako nastrouhaná mrkev a jídlo je přitažlivé i pro oko,“ míní bylinkářka.
Monarda připomíná italské koření
Okrasné květy monardy, česky zavinutky, nejsou tak běžné na českých zahradách, vytvářejí keře a hojně kvetou. Nejvýraznější je druh zavinutky podvojné, červeně kvetoucí. Málokdo ale ví, jak skvělá může být v jídle.
„Je to i bylina, voní trochu jako bergamot, proto se může přidat do čaje. Vynikající je i na slano, například v pestu. Hodí se tam, kde se přidává italská směs koření. Doporučuji vyzkoušet monardu do studených letních limonád a do čajů. Ale pozor, stačí jen trochu, monarda má velmi intenzivní chuť i vůni.
Růžová limonáda nebo sladký krém
Z růží se dělají sirupy, limonády, okvětní plátky růží se přidávají do sladkých zákusků a krémů. Vynikající je i čaj z voňavých růží. Na zahradě se vkusně vyjímají i květy slézu. Použít v kuchyni se dá i sléz pižmový přímo z louky. Má květy s příjemnou a jemnou chutí a vůní. Dají se použít k dozdobení jakéhokoliv jídla, hezké jsou na dortech a zákuscích.
Další výbornou okrasnou květinou a zároveň léčivkou s antibiotickými účinky je lichořeřišnice. Je šťavnatá, hodí se do salátů i do polévek. Pojídat se dají nejen listy a květy, ale i nezralá semena.
Související
-
Bylinkový sirup za studena, nebo za tepla? Zjistěte, kam se hodí která bylina
Bylinkové sirupy jsou lahodné i léčivé. Účinky závisí na použitých bylinách. Lahodný sirup si můžete připravit z meduňky, růže, čechřice, dobromysli nebo pampelišky.
-
Nemáte zahradu? Jedlé byliny a květy najdete i uprostřed města!
Přímo v centru Pardubic najdete zelená místa, která nabízejí bohatý výběr zelených bylin vhodných do velikonočních pokrmů.
-
Naložte byliny do oleje! Nahradí aspirin, repelent i antiperspirant
Sklidili jste úrodu levandule a šalvěje ze zahrady? Je také nejvyšší čas zajít do přírody a natrhat si květy třezalky a tužebníku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.