Okrasné květiny v talíři? Proč ne! Denivka do rizota, monarda k masu, sléz na dort

1. červenec 2022

Bylinkářka Radka Svatošová z Nemošic vaří denně ze surovin, které jí kvetou na zahradě. Denivka je pro ni zeleninou číslo jedna. Je použitelná celá. Teď jsou v kuchyni aktuální poupata a květy.

„K jídlu jsou i nezralé zelené plody denivky, ale pozor, ty jsou velmi pikantní. Poupata dávám i do vývarů, čínských nudlí, rizot, zeleninových směsí, klidně i do míchaných vajíček. Oranžové okvětní plátky vypadají v jídle jako nastrouhaná mrkev a jídlo je přitažlivé i pro oko,“ míní bylinkářka.

Monarda připomíná italské koření

Okrasné květy monardy, česky zavinutky, nejsou tak běžné na českých zahradách, vytvářejí keře a hojně kvetou. Nejvýraznější je druh zavinutky podvojné, červeně kvetoucí. Málokdo ale ví, jak skvělá může být v jídle.

Zavinutka podvojná (monarda didyma)

„Je to i bylina, voní trochu jako bergamot, proto se může přidat do čaje. Vynikající je i na slano, například v pestu. Hodí se tam, kde se přidává italská směs koření. Doporučuji vyzkoušet monardu do studených letních limonád a do čajů. Ale pozor, stačí jen trochu, monarda má velmi intenzivní chuť i vůni.

Růžová limonáda nebo sladký krém

Z růží se dělají sirupy, limonády, okvětní plátky růží se přidávají do sladkých zákusků a krémů. Vynikající je i čaj z voňavých růží. Na zahradě se vkusně vyjímají i květy slézu. Použít v kuchyni se dá i sléz pižmový přímo z louky. Má květy s příjemnou a jemnou chutí a vůní. Dají se použít k dozdobení jakéhokoliv jídla, hezké jsou na dortech a zákuscích.  

Další výbornou okrasnou květinou a zároveň léčivkou s antibiotickými účinky je lichořeřišnice. Je šťavnatá, hodí se do salátů i do polévek. Pojídat se dají nejen listy a květy, ale i nezralá semena.

Spustit audio

Související