Onemocnění ledvin přichází pomalu a nepozorovaně. Důležitá je prevence

7. březen 2014

Naše pozvání přijala nefroložka MUDr. Zuzana Pavlíková z dialyzačního střediska NephroCare v Pardubicích. Posluchačům dala praktický návod, jak správně pečovat o své ledviny.

Tento velký detoxikační orgán ke svému životu nezbytně potřebujeme, proto je důležité se o něj dobře starat. Základem péče je zdravý životní styl.

"Nekuřte, hlídejte si váhu, sportujte a hlavně hodně pijte. Dostatečný příjem tekutin je klíčový. Ledviny jsou takové potrubí, které se musí proplachovat, aby se tam neusazovaly škodlivé látky," říká Zuzana Pavlíková.

Paní doktorka upozornila také na Světový den ledvin, který bude 13. března Letošním tématem je chronické onemocnění ledvin a stárnutí. V tento den nefrologická pracoviště vyšetří zájemcům ledviny i bez doporučení praktického lékaře.

Konkrétně v Pardubicích jsou tato místa v nemocnici a na poliklinice KOLF. Otevřeno je od osmi ráno do tří odpoledne. Letošním tématem je chronické onemocnění ledvin a stárnutí.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.