Opatov má bohatou historii a téměř nedotčenou přírodu

27. březen 2016

O Opatově se v minulosti mluvilo především se stavbou obchvatu. Pro malou obec, kterou denně projížděli tisíce aut, byl pochopitelně zásadní. Ale je to škoda, protože Opatov je víc. Třeba překrásná krajina tajemných lesů a romantických rybníků a památek sahajících až do 11. století.

I když Opatov náleží místně pod okres Svitavy a najdete ho někde uprostřed cesty mezi Svitavami a Českou Třebovou, existuje jen díky o něco málo vzdálenější Litomyšli. Zřejmě někdy už koncem 11. století dal totiž popud ke vzniku osady biskup z kláštera v Litomyšli.

Oficiálně se ale tvrdí, že Opatov vznikl v roce 1247, což mimo jiné znamená, že už příští rok si Opatovstí mohou připomínat kulaté výročí 770 let jeho vzniku. První písemná zmínka o Opatovu je ale až o století později – v roce 1356 se připomíná jako kolonizační obec s osadníky německého původu. Ostatně převážně německá byla obec až do doby poválečné, kdy bylo německé obyvatelstvo odsunuto.

Romantické rybníky a rozvodí

I když dnes už je život v obci podle místních dobrý, mají tam veškerou občanskou vybavenost a dokonce i několik firem, které zaměstnávají řadu lidí, v dávnější minulosti tam býval život dost drsný. Mnoho práce tam určitě stál už jenom vznik obce uprostřed hlubokých lesů, které museli kolonizátoři nejprve pokácet a půdu zúrodnit, což také nebylo jednoduché, protože se jedná o půdu převážně pískovcovou. Spoustu dřiny je stálo ve 14. století jistě i vybudování soustavy rybníků, z nichž se jich dodnes dochovalo 7 a jeden z nich, rybník Hvězda, má dokonce rozlohu 96 ha!

Rybník Hvězda založili v Opatově už ve 14 století, má skoro 100 ha

Rybníky pak tvoří dodnes nejen typický romantický kolorit krajiny v okolí Opatova, ale jsou také místem s bohatou florou a faunou. Ochránci přírody tam například zachytili výskyt skoro 200 druhů ptáků, z nichž skoro 80 druhů tam hnízdí. Někteří z nich jsou i velmi vzácní a ohrožení. Není to ale jediný div přírody. Další jsou třeba potoky, které pramení v lesích. Ač jsou od sebe nedaleko, tvoří tam rozvodí. Některé z nich tečou do Labe, jiné do Dunaje.

Králova zahrada, ráj bledulí

Tou největší a nejznámější přírodní zajímavostí Opatova, za kterou se sjíždí na jaře lidé z širokého dalekého okolí, je ráj bledulí. Tak tam nazývají přírodní rezervaci Králova zahrada, která se nachází uprostřed opatovských lesů a kterou každé jaro na mnoha kilometrech zdobí tisíce a tisíce bledulí jarních. Tvoří tam doslova bílý květinový koberec. Vydat se hluboko do lesů se ale nedoporučuje. A to nejen proto, že by případný výletník mohl pošlapat spoustu těchto chráněných rostlin. Důvodem je skutečnost, že zvláště v období dešťů je tam půda velmi podmáčená a bažinatá, ve které je možné snadno uvíznout.

Přírodní rezervací je Králova zahrada od roku 1994. A nejen proto, že tam najdeme snad nejvíce bledulí jarních v snad celé České republice. Ale třeba i proto, že si tamní lesy zachovali svůj původní ráj lužních lesů, ve které se zachovala řada původních rostlin i živočichů, které už běžně v lesích nenajdeme, nebo alespoň ne v takovém množství. Zkrátka celé krajina v okolí Opatova má v sobě velké kouzlo, které láká k výletům, procházkám a na podzim k houbaření.

Románský kostel a barokní kaple

V obci Opatov je také řada zajímavých historických památek. Z nichž asi nejvýznamnější je kostel svatého Antonína Poustevníka v centru obce. Jeho věž je v základě románská a byla postavena už kolem roku 1240, kněžiště je pak gotické z asi první poloviny 14. století. Nejstarší období opatovských dějin pak také připomíná románská kruhová stavba nedaleko kostela na hřbitově, bývalá kostnice a márnice.

Kostel sv. Antonína byl postaven na románských základech

Další významnou historickou stavbou Opatova je barokní kaple svatého Jana Nepomuckého na dolním konci obce. Je cenná především díky vzácnému dílu, které ukrývá - velkému vyřezávanému baroknímu oltáři, který je národní kulturní památkou. Zajímavou památkou z doby baroka je pak třeba také fara u kostela s velkým hospodářským dvorem. V obci se pak nachází také několik sousoší pocházejících z 18. a 19. století. A mezi historické památky pak patří také třeba velká stará farní pečeť z roku 1724, která nese už současný městský znak a legendu v němčině.

Kostra dinosaura a rodiště literáta

Opatov pak najdeme i v literatuře, třeba i té odborné. Píše se tam i o světově významném objevu při stavbě železniční trati do Brna, kdy právě při ní nalezli kostru pravěkého zvířete, o kterém do té doby vědci neměli moc povědomí. Patří do skupiny chobotnatců a až do roku objevu v Opatově, tedy okolo roku 1840, se po světě nacházely jen části jeho kostry. V Opatově pak v jílovité půdě byla nalezena kostra celá a ta je dnes k vidění v Národním muzeu v Praze.

Co se literatury týče, tentokrát té krásné, tak o životě v Opatově se můžete dočíst také v díle slavného českého spisovatele a kněze Jakuba Demla s názvem Mohyla. Jeho děda, Jan Deml, totiž právě z Opatova pocházel a spisovatel pak v knize popisuje mimo jiné i výpravu do Opatova a hledání dědova rodného domu.

autor: RUS
Spustit audio