Opatrně s dělobuchy a rachejtlemi. Utržený prst dejte co nejrychleji k ledu!

20. prosinec 2018

V době oslav konce roku a vlivem počasí v zimním období, jako je třeba náledí, přibývá úrazů. O těch nejčastějších jsme si povídali s lékařkou Marií Michálkovou z oddělení úrazové chirurgie pardubické nemocnice.

Oddělení se zabývá komplexní péčí o úrazy. Je konečnou a cílovou stanicí pro poraněné pacienty Pardubického kraje. Jedinou výjimkou jsou rozsáhlé popáleniny nad 20 % povrchu těla a pacienti s traumatem hrudní aorty.

FOTO: Silvestr na střeše republiky

Silvestr na Sněžce - tuto atmosféru jinde nezažijete

Reportér Českého rozhlasu se vypravil na Silvestra na Sněžku. Podívejte se, jak vypadají oslavy nového roku na střeše České republiky!

Pacientů, které lékaři musí ošetřit, přibývá hlavně o Vánocích a při oslavách Nového roku. Na traumatologii většinou bývají hospitalizovaní sváteční řidiči, zranění při autonehodě. V době Silvestrovských oslav lékaři ošetřují poranění způsobená nadměrnou konzumací alkoholu, jako jsou třeba pády z výšek.

„Ošetřujeme i ztrátová poranění končetin, o které lidé přijdou v důsledku nesprávného zacházení se zábavní pyrotechnikou. Nejčastěji se jedná o prsty na rukou, předloktí a oblast obličeje. V těchto případech mluvíme o tržně zhmožděném devastačním poranění jak kostí, tak i měkkých tkání, současně i v kombinaci s popáleninami.“

Při ztrátě prstů na ruce je nehorší, když přijdete o palec. Schopnost úchytu je v tomto případě skoro nulová. Při nešťastné události zachovejte klid a po zavolání záchranné služby poskytněte zraněnému okamžitě první pomoc. „Bez ní ztrácí amputované části těla vitalitu a šanci na přišití,“ varuje lékařka.

První pomoc při ztrátových poraněních:

  1. zastavte krvácení na poraněné končetině
  2. najděte chybějící část těla a zabalte do čistého (sterilního) materiálu
  3. vložte do nepropustného pytlíčku a zavažte ho
  4. pytlíček potom vložte do nádoby s vodou a ledem (chladná lázeň je pro tkáně důležitá)
  5. předejte i s pacientem záchranářům
autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.