Oprava nadjezdu u Pardubické nemocnice začne nejspíš příští rok

24. červen 2020 08:10

Stavební přípravy na rekonstrukci nadjezdu u Pardubické nemocnice by mohly začít už na konci letošního roku, samotná rekonstrukce na začátku příštího. Radnice má totiž slíbenou dotaci ve výši 217 milionů od Státního fondu dopravní infrastruktury a musí stihnout lhůtu na její vyčerpání.

Město přitom původně počítalo s tím, že stavbu zaplatí ze svého rozpočtu, teď bude doplácet asi jen 20 milionů.

Most v ulici Kyjevská stojí od roku 1964 a v současné době už nesplňuje potřebné normy, což prokázal právě průzkum z roku 2017. Před třemi roky z něj například odpadla betonová římsa. Město nechalo most zabezpečit pomocí lan a sítí, aby z něj už nic neodpadávalo, a nemůžou na něj auta těžší než 3,5 tuny.

Projekt má už platné stavební povolení, radnici zbývá vyhlásit výběrové řízení a vybrat dodavatele stavby. To je potřeba stihnout do konce roku, aby mělo město dost času připravit harmonogram prací a hlavně koordinaci se Správou železnic.

Čtěte také

Samotné práce by měly začít na jaře příští rok. Projekt je přitom připravený tak, aby k němu bylo možné kdykoli napojit budoucí sjezdy na ulici Hlaváčova i do areálu nemocnice a budoucího areálu Tesly Kyjevské, aniž by došlo k poškození opravené mostní konstrukce. 

„Co se týče Tesly, tam si to soukromý investor to napojení kompletně zajistí sám, co se týče pardubické krajské nemocnice, tam je poslední dohoda, že Pardubický kraj zajistí projektovou dokumentaci. Tam se nejedná o pouhé napojení, ale tam by se měla budovat úplně nová místní komunikace, která projde územím nemocnice k budoucímu parkovacímu domu,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Oprava mostu samozřejmě zkomplikuje provoz ve městě. Městská část Pardubičky bude prakticky odříznutá, tam budou muset řidiči přes Černou za Bory nebo Jesničánky, náročný bude i přístup do nemocnice.

A velké komplikace bude mít dopravní podnik, bude vlastně muset přetrasovat všechny linky, které jezdí kolem nemocnice,  u nemocnice bude muset být i točna, kde se budou trolejbusy otáčet, další nové zastávky budou na rychlodráze a v ulici Ke Kamenci.

Oprava by měla  začít na jaře a trvat do podzimu.

Spustit audio

Související