Rekonstrukce za 200 milionů. Nadjezd u Pardubické nemocnice opraví nejdřív v roce 2021

25. listopad 2019 08:10

Nadjezd v Kyjevské ulici u Pardubické nemocnice čeká do dvou let zásadní oprava. Bude stát 200 milionů korun, původní odhady z roku 2017 přitom byly 80 milionů. Jenže město k opravě přidalo dva sjezdy, a to na rychlodráhu a k nemocnici. Zastupitelé města teď uvolnění potřebné částky z rozpočtu schválili.

Stav mostu je úměrný tomu, že stojí od roku 1964 a za celou dobu tam nebyla žádná zásadní rekonstrukce, celá konstrukce tak nutně potřebuje opravu. Už v roce 2017 tam pracovníci ČVÚT dělali předběžný průzkum a zjistili, že most už nesplňuje potřebné normy a jsou na něm vady.

Sladit krok s koridorem

Právě v roce 2017 v září odpadla z mostu betonová římsa, radnice pak nechala římsy zabezpečit pomocí lan a sítí. Most sice není v havarijní stavu, takže zřícení nehrozí, ale oprava nutná je. Město stihne s opravou začít nejdřív v roce 2021, v té době navíc správa železniční a dopravní cesty bude modernizovat koridor. To potrvá několik let, a je nutné obě stavby koordinovat, protože při práci na mostu je potřeba počítat s výlukou na trati.

Čtěte také

Projekt opravy už je připravený. Radnice ho nechala přepracovat právě kvůli zmíněným sjezdům. Odbočky na rychlodráhu a k nemocnici ale stavební firma pouze připraví tak, aby se daly v budoucnu postavit.

Na napojení krajské nemocnice by se určitým způsobem mohl podílet i Pardubický kraj. Krajští radní totiž projednali budoucí bezúplatný převod částí pozemků v Pardubičkách na město. Jsou to právě ty pozemky, na kterých bude to napojení nadjezdu do areálu Tesla a do nemocnice.

Problém je v tom, že magistrát o pozemky nestojí. Radní města by byli raději, kdyby sjezd připravili právě na krajském úřadě.

Kraj ale chce na zaplacení sjezdu k nemocnici přispět 40 procent z výnosu prodeje bývalé Tesly Kyjevská.

Odříznuté Pardubičky

Dá se předpokládat, že oprava mostu zkomplikuje provoz ve městě. Městská část Pardubičky bude prakticky odříznutá, řidiči budou muset jezdit přes Černou za Bory a Jesničánky. Náročný bude přístup do nemocnice, ale tam už město nechalo opravit dřevěnou lávku pod Vinicí tak, aby po ní mohly jezdit aspoň sanitky.

Spustit audio

Související