Orlickoústecká návrhářka má cvilink v genech. Len je podle ní nenahraditelný

13. říjen 2023

Dana Kozáková objevila ve svém rodokmenu, že má len v genech. Pochází z rodu Hernychů, což byl podle ní rod tkalců a betlémářů. A návrhářka zjistila, že její předci žili ještě před bitvou na Bílé hoře v Žamberku a byli to cvilinkáři, tedy lnáři.

Návrhářka Kozáková v současné době usiluje o návrat této látky do České republiky. Podle ní jsou přírodní materiály mnohem pohodlnější a zdravější pro tělo, než ty syntetické.

Len je ideální tkaninou na léto  

„Přírodní materiál dýchá, nepotíte se v něm tolik. Navíc je tu s námi od počátku historie. Už ve starém Egyptě věděli, že len je super látka. Všechny mumie jsou zabalené do lněné tkaniny. Byli jsme kdysi českou lněnou velmocí, len byla naše národní textilní rostlina, zajišťovala obživu generacím tkalců. A měl by zase něco znamenat,“ podotýká návrhářka Kozáková z oděvní firmy Smiling Sun z Ústí nad Orlicí.

„Barvit len lze, dokonce krásně na bílo, ale už v tom máte chemii. V případě lnu je přírodní režná barva skutečně nejlepší. Navíc každá role látky má jiný odstín,“ popisuje Dana Kozáková. Len je podle zkušené návrhářky ideálním materiálem na léto.

„Krásně chladí a je příjemný na tělo. Lněné šaty u žen a košile u mužů, to je ideální varianta. Vyzkoušejte a sami posoudíte, jak je to příjemné,“ uzavírá Dana Kozáková.

Dlouhá cesta lnu

Sehnat kvalitní lněnou tkaninu od českých dodavatelů může být podle Dany Kozákové problém. „Sama odebírám látku od dodavatele, který si myslím, že zachránil firmu Moravolen v Šumperku. Zajímalo mě, odkud ten len pochází a dozvěděla jsem se, že se dnes pěstuje hlavně ve Francii a v Belgii, tam ho kupují Poláci a vyrábějí z něj přízi. A v Čechách se ta příze tká,“ popisuje dlouhou cestu lnu návrhářka, která sice miluje barvy, ale u lnu by volila jeho přírodní variantu.

Spustit audio

Související