Dvě zásady pro péči o kožené boty: udržovat v čistotě, krémovat v barvě

19. duben 2023

Kožené boty přesně na míru, v tom je kouzlo ruční ševcoviny. A právě tím se zabývá švec Pavel Švienty, který vyrábí celokožené boty. A není sám. V Česku je více tradičních ševců, kteří se vzájemně znají a dokážou vytvořit boty, které sebelepší strojová výroba nenahradí.

Velkou část klientů tvoří lidé s ortopedickými problémy nebo anomální nohou. A pak jsou to lidé, kteří prostě jen chtějí mít doma kvalitní kožené boty, které za rok nošení neskončí v popelnici.

„Poptávka po botách na míru je. Ve své dílně pozoruju, že ubývá zájemců o společenské boty a přicházejí více lidé s žádostí o boty na volný čas nebo pohorky. Dobrá a kvalitní kůže je samozřejmě podmínkou,“ říká švec Švienty, který v Radioporadně upozornil posluchače na správnou péči o kožené boty.

Sprej na kožené boty nestačí

Pavel Švienty se specializuje na celokožené boty. Koženou podšívku najdete uvnitř boty, u společenské obuvi je kožená i podrážka. Pokud chcete, aby bota vypadala pěkně celá léta, bez dobré péče se to neobejde. Na co si tedy dát pozor, aby nám kožené boty neodešly po roce do popelnice?

Krém na boty

„Hodně záleží na kvalitě materiálu. Když vybíráte v obchodě, musíte dát na svůj dobrý pocit z kůže. Ale stejně nejvíc záleží na dobré péči při nošení. Zásadní je krémování. Kůže vám sice nepraskne jako koženka, ale zešedne a nevypadá pěkně. Dříve bylo krémování bot úplně běžnou součástí péče o ně. To je absolutní základ. A druhá věc je udržovat je v čistotě. Když odněkud přijdete, je potřeba kožené boty vyčistit kartáčem. Pokud to neuděláte, zůstanou vám nečistoty ve vráskách, které vznikají ohýbáním kůže při chůzi. A ty nečistoty pak trvale poškozují povrch kůže,“ upozorňuje švec Pavel Švienty.

Na trhu jsou k dispozici různé spreje na boty. Ty jsou ale určené hlavně na materiály, které se nedají nakrémovat, například textilní nebo broušená kůže. Klasická kůže snese dobrý krém a hlavně barvu. Švec Švietny doporučuju krém, který koresponduje s barvou bot. Na modré boty tedy patří modrý krém, na hnědé hnědý, a podobně. Dnes se dá sehnat na internetu široká škála barevných odstínů krémů. Pokud neseženete, můžete použít bezbarvý. Ale pozor, ve vráskách se vám může zbytek krému srazit a nevypadá to hezky.

Ve své dílně používá Pavel Švienty více druhů krémů podle jejich tuhosti. Na špičce, která je vyztužená, se dá docílit velmi vysokého lesku, když použijete tuhý krém, který má v sobě tuhé vosky. Když tam nanesete větší vrstvu a pak to dobře vyleštíte, dosáhnete vysokého lesku, což na společenskou obuv patří.

Co na rozlepenou podrážku

Když se vám udělá na podrážce jen miniaturní „žralok“ do jednoho centimetru, doporučuje Pavel Švienty vteřinové lepidlo.

„Pokud je to opravdu jen malinký kousek odlepené podrážky na špičce, vteřinové lepidlo to může vyřešit. Na velkého žraloka se pak používá obuvnické lepidlo na bázi chemoprenu. Ale pokud s tím nemáte zkušenosti, raději bych to sám nezkoušel a vyhledal opraváře obuvi. Opakovaným přelepováním už nic nevyřešíte,“ míní švec.

Chtěli byste se naučit ševcovskému řemeslu? Pavel Švienty zájemcům umožňuje ševcovský kurz. Více si poslechněte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související