Osud Emila Holuba visel na kotvě! Kdo ho zachránil?

22. červenec 2015

Africké muzeum v Holicích zahájilo svou třetí sezónu po rekonstrukci. Nová expozice nepojednává čistě jenom o Emilu Holubovi, ale ukazuje taky jeho následovníky včetně pánů Hanzelky a Zikmunda. Kdo se do Afriky chystá a chce ji poznat, dostává do ruky připravený návod.

„Pro letošní rok jsme nachystali novinky. Kdo u nás byl, tak ví, že za muzeem máme pro děti takovou malou africkou vesnici. V letošním roce se tam mohou děti třeba s rodiči vyfotit jako Emil Holub nebo jako Růžena Holubová. Pro hravé návštěvníky jsme vevnitř připravili tajemné skříňky. Díky nim si mohou osahat různé africké předměty, a pak spolu s pracovními listy hádat, jestli se trefili a jestli by v Africe přežili a obstáli,“ přibližuje vedoucí muzea Marcela Jeřábková.

Holubovo drama

V dobách Emila Holuba se rozhodně jezdilo jinak než dnes. „On cestoval z Prahy do Anglie vlakem. Pak nasedl na parník a jel na jih Afriky. Cesta tenkrát trvala šest týdnů. Navíc měl zrovna tu smůlu, že pět týdnů bylo moře bouřlivé a jemu bylo neuvěřitelně špatně. Když se šel nadechnout čerstvého vzduchu na palubu, jedna vlna ho smetla. Zachytil se u kotvy, čehož si všiml jeden z kormidelníků a vtáhl ho zpátky na palubu. Tím mu zachránil život a taky zachránil našeho nejslavnějšího cestovatele,“ podotýká Jeřábková.

Jak dodává, byl Holub rozhodně cílevědomý, houževnatý, z dnešního pohledu možná až workoholik. „Vážím si ho za to, že dokázal žít svůj sen a rozhodně naplnil své motto: Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své.“

Slavným se stačil stát už během svého prvního pobytu v Africe. Nashromáždil přes 30 000 sbírkových předmětů, které po částech odesílal do Prahy. Tam mu je hlídal a opatroval Vojta Náprstek. Spolu s exponáty odesílal články do odborných časopisů a do novin. Lidé v Evropě se těšili, až se vrátí a bude osobně povídat o svých dobrodružstvích.

Interiér_muzea_nabízí_pohled_do_různých_etap_života_Emila_Holuba..JPG

Prohlídka Afriky v srdci Evropy začíná biografem

Expoziční prostory zabírají v Holicích zhruba 500 metrů čtverečních. „Muzeum je v přízemí, rozdělené do tří částí. Návštěvník se posadí do promítacího sálu, kde uvidí asi desetiminutový film o životě. Tam se dozví základní informace. Pak se může podívat do největšího expozičního sálu. Připomínáme jednotlivé etapy Holubova života. V poslední části máme interaktivní Afriku. Vodopády fungují, nad hlavami stále létají ptáci, křičí lev a atmosféra je opravdu krásná.“

Chod muzea kromě vedoucí zabezpečují taky průvodci. Ve čtvrtek se bude podle Jeřábkové prezentovat v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem během festivalu Africa Live. „Chystáme celodenní představení našeho muzea. V 16 hodin začne přednáška, povídání o našem slavném rodákovi.“

Budova holického muzea byla postavená v roce 1966. „Paní Růžena Holubová, manželka Emila Holuba, zemřela v roce 1958 a část své pozůstalosti odkázala městu. Přemýšlelo se, kde tyto věci vystavit, a proto se taky tato budova stavěla. Otevřeno máme od dubna do konce října. Během těchto měsíců nás navštíví zhruba tak 13-15 tisíc návštěvníků,“ uzavírá Marcela Jeřábková.

autor: MAL
Spustit audio