Oustí je nad Orlicí

Město Ústí nad Orlicí leží v údolí na soutoku řek Tiché Orlice a Třebovky. Kdysi na tomto místě bývala stará slovanská osada Oustí. A tak ne náhodou si místní lidé sami říkají „Oušťáci“. Ústí nad Orlicí kdysi proslulo díky své textilní výrobě a narodili se tu slavní muzikanti.

Nejen po stopách historie se můžete vydat po novém turistickém okruhu, městem i jeho okolím. Nese podtitul „V Oustí se turista neztratí“ a čeká vás na něm dvanáct zastavení. Prohlédnout si můžete například Hernychovu vilu nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie. Značený turistický okruh vás ale zavede také až k rozhledně na Andrlově Chlumu nebo střediska aktivní turistiky Cakle.

Luxusní sídlo pana továrníka

K dominantám Ústí nad Orlicí bezesporu patří Hernychova vila. Honosné sídlo si nechal v prvním desetiletí 20. století vybudovat majitel textilní továrny Florian Hernych. Dnes slouží veřejnosti, svoje expozice má ve vile Městské muzeum a budova funguje i jako Kulturně společenské centrum česko-polského příhraničí. Rodina Hernychů vilu vlastnila do roku 1951. Po té v ní sídlila Hudební škola nebo knihovna. Snad proto si také vila poměrně dobře zachovala svůj původní vzhled, a to i na řadě míst v interiéru. Stálé expozice Muzea se věnují osobnosti houslového virtuosa Jaroslava Kociana a violoncellisty Bohuše Herana, celoročně si tu ale můžete prohlédnou také výstavu Betlémů.

Interiér Hernychovy vily.jpg

183 schodů

Andrlův chlum se svojí nadmořskou výškou 559 metrů nabízí krásné pohledy, nejlépe ze „Stříbrné krasavice“. Ta už na kopci měla dvě předchůdkyně, první rozhlednu tu vybudovali v roce 1905, další pak během 2. světové války. V roce 1996 byla na Andrlově Chlumu vztyčena nová ocelová konstrukce. Rozhledna je vysoká 50 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 35 metrů. Rozhledna je přístupná celoročně a nabízí pohledy na Orlické Hory, Králický Sněžník, Jeseníky a při dobré viditelnosti také Krkonoše. Nejkrásnější procházka na Andrlův Chlum vede Křížovou cestou s kapličkami.

Rozhledna na Andrlově Chlumu.jpg

Nádraží nedali

Hlavní nádraží v Ústí nad Orlicí má hned dvě nádražní budovy. Stojí od sebe ve vzdálenosti 30 metrů. Ta moderní slouží cestujícím, druhá historická je uzamčená a chátrá. V kolejišti mezi hlavní a odbočující tratí stojí od roku 1874. V roce 2007 bylo rozhodnuto o demolici tohoto objektu. Proti tomu vznikla petice i občanské sdružení Nádraží nedáme. O tři roky později byla historická budova nádraží prohlášena za kulturní památku. Společnost České dráhy, která objekt vlastní, ale pro tento objekt nemá dodnes žádné využití.

Horolezecké stěny v Cakli.jpg

Vodáci i horolezci

Ústí nad Orlicí nabízí bohaté zázemí všem, kteří holdují sportu. Nedaleko centra najdete velký sportovní areál, moderní Aquapark i bowlingové centrum. Místní i turisté si oblíbili veřejné tábořiště a loděnici v Cakli. Areál aktivní turistiky najdete v části města zvané Staré Oldřichovice, při výjezdu z Ústí směrem na Letohrad. Zapůjčit si můžete vodácké či cyklistické vybavení, brusle, zdolávat horolezecké stěny. Tábořiště leží v bezprostřední blízkosti cyklostezky. Ústí nad Orlicí je křižovatkou nových cyklostezek, které vedou údolími Tiché Orlice a Třebovky do Chocně, Letohradu a České Třebové. Na cestách vás potěší jistě i romantická zákoutí zřícenin hradů. Vydat se můžete třeba na Lanšperk, Žampach, Potštejn nebo Litice nad Orlicí.

Okolo Ústí po prériích

Nedaleko Ústí nad Orlicí, v obci Hrádek, se na loukách pase na tři desítky koní. Petr Staněk buduje v obci Ranč Oklahoma. Inspirací se mu stal životní styl prérijních Indiánů a hlavně jejich vztah ke koním. Už téměř dvacet let Petr Staněk pořádá indiánské tábory pro děti, workshopy pro dospělé a s koňmi putuje po Orlických horách.

Koně na rančí Oklahoma.jpg
autor: BRA
Spustit audio