Ovar, jitrnice, kroupy. Ježíškova vnoučata uspořádala v domově pro seniory v Pardubicích zabijačku

28. březen 2023 10:15

Klientům pardubického domova pro seniory U Kostelíčka se splnilo vánoční přání od Ježíškových vnoučat. I když si museli pár měsíců počkat. Přáli si totiž ještě jednou v životě zažít atmosféru zabíjačky. Krátce po odvysílání naší reportáže se nápadu chopilo několik  dobrovolníků z Pardubic. Vybrali mezi sebou peníze, sehnali řezníka, přidali se i dobrovolní hasiči z Přelovic a pak už jen čekali, až bude tepleji, aby seniorům nebyla na dvoře domova zima.

„Mám ráda zabijačky a přišlo mi jako dobrý nápad se o tu radost podělit se seniory. A navíc jsem tady kdysi měla dědečka,“ popisuje Sylva Jirásková z Pardubic, které se podařilo sehnat dalších 20 nadšenců, kteří se rozhodli nelehké a nákladné přání seniorům splnit.

Jedním z ježíškových vnoučat je Klára Jelínková, kterou jsme zastihli při míchání zabijačkového guláše. „Je to těžký, protože toho masa je hodně a člověk na to není z domova zvyklý.“

Na dvorku domova pro seniory jsou připravené kroupy, špejle, jitrnice, vypraná střívka. Dohromady 76 kilo masa a produktů.

Vzpomínky na mládí

Jedním z těch, kteří si zabijačku hodně přáli, byl Vítězslav Antoch, protože ji zažil v mládí a vzpomíná na to dodnes. „Vzpomínám na to velice rád. Je hezký, že jste nám jako rozhlas pomohli, aby se to zde mohlo uskutečnit.“

Ježíškova vnoučata tentokrát splnila přání najednou víc než stovce klientů domova pro seniory v Pardubicích.

Spustit audio

Související