Památky ve filmu, film v památce. Bývalá fara poslouží jako kinosál

19. srpen 2020

Sudslavské filmové léto asi ještě neznáte. Chystá se totiž teprve první ročník nekonvenčního festivalu amatérského filmu pro kulturní dědictví. Bude v pátek 21. a v sobotu 22. srpna na Orlickoústecku.

„Promítneme spíš krátkometrážní snímky, které se nikde jinde nedají vidět. Bude tam třeba film Terezy Brázdové Kluci, což je portrét Daniela a Jiřího Reynkových, synů grafika Bohuslava Reynka. V programu jsou taky hrané filmy anebo animovaný snímek o proměně Tábora,“ říká Sonja Vectomov ze spolupořádajícího Centra uměleckých aktivit.

Nejen filmy

Večernímu programu předchází odpolední a podvečerní doprovodný program. „V pátek zazní koncert kapely GOJI. A v sobotu budou přednášky o zámku Potštejn, o historických interiérech na zámku v Chocni i o Společnosti ochránců památek ve východních Čechách,“ podotýká majitel bývalé fary Tomáš Zaplatílek ze spolku Genius loci Sudslava.

Čtěte také

Festival doprovodí výstava fotografií dokumentujících různé památky v republice a audiosmyčky poskytnuté Českým rozhlasem Pardubice. Půjde o čtyřdílnou sérii dokumentů Petra Voldána z cyklu Naše UNESCO o zámku v Litomyšli, masopustní obchůzce na Hlinecku, sokolnictví a loutkách.

Sudslava je obec v oblasti Podorlicka mezi městy Vamberk, Ústí nad Orlicí, Brandýs nad Orlicí a Choceň. Leží na rozhraní Pardubického a Královéhradeckého kraje.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související