Pár ušmudlaných gólů navíc by nám pomohlo. Pardubičtí fotbalisté pracují na přímočarosti

8. únor 2024

Těsně před jarním restartem první fotbalové ligy ladí formu i Východočeši. V kádru jim přitom zůstala důležitá součástka v podobě Michala Hlavatého.

Na něj se často soustředí hra soupeřů. Svého svěřence se proto už musel zastat pardubický kouč, který ji označil za až moc agresivní. „Většinou ty zákroky nejsou nijak zákeřné. Jsme v rámci fair play, fotbal je kontaktní sport. Přesto česká liga je trochu soubojovější, tvrdší. Pak by se ty zákroky měly trestat, aby k nim nedocházelo do budoucna,“ myslí si sám Hlavatý.

Univerzál spokojený uprostřed

Pardubická opora si poradí prakticky s každým postem na hřišti. Přesto soudí: „Na obránce nemám úplně výšku a na útočníka nejsem úplně rychlý. Střed zálohy je asi pro mě jak dělaný. Vždycky jsem akce spíš připravoval. Jestli nahraju na gól anebo ho dám, je to pro mě to samé. Za každou asistenci jsem rád. Musíme dodržovat automatismy, ale trenér nám dává volnost. Člověku se pak hraje líp, když není úplně svázaný tou taktikou. Samozřejmě jsou na hřišti úkoly, které si musí splnit.“

Pardubický záložník Michal Hlavatý

Tradiční bolestí zůstává pro celý tým zakončení. „Gólů jsme na podzim moc nedali. V přípravě se nám docela dařilo. Věřím, že na to navážeme v lize. Trochu se pozměnil styl a jsme takoví přímočařejší. Myslím si, že by to mohlo nést ovoce. Snad si trénink přeneseme do ligy. Koncovka je hodně o psychice. Musíme se v tom zklidnit. Kdyby padlo pár ušmudlaných gólů navíc, spadlo by to z nás a bude toho určitě padat víc,“ věří Hlavatý.

Jarní část první ligy zahájí fotbalisté Pardubic v sobotu na hřišti Slovácka, následuje dohrávka v Karviné a první domácí duel proti Teplicím. Hned první týden tak odehrají Východočeši tři ostré duely. „Začátek po zimě je asi jako začátek celé sezóny. Když ho zvládneme, najedeme na pozitivní vlnu a hraje se líp po celé jaro. Doma zase chceme navnadit fanoušky, aby chodili na další zápasy.“

Povedla se Pardubicím zimní příprava? Jak si hráči užili soustředění v teple Španělska? A proč je důležité, že v týmu zůstal Kryštof Daněk? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související