Pár vloček nás nespasí. Trable se suchem pokračují

4. leden 2019

Když náhodou začne sněžit anebo pršet, zdá se, že mizí sucho. Ale ve skutečnosti dál platí, že je srážek málo. Kdyby na ně byl letošní rok podobně skoupý jako ten předchozí, pocítili bychom to víc.

„Posledních pět let bylo sušších. Deficit se prohluboval. Za tři poslední roky činí deficit srážek víc než 400 milimetrů, v některých regionech i dvojnásobek, což je obrovské číslo. Sněhu zatím nenapadlo mnoho. Větší zásoby se vytvářejí na horách. V nížinách aktuální srážky pro sucho a zásobení podzemní vody a řek valný význam nemají,“ upozorňuje Jiří Petr z Povodí Labe.

Sucho jako vodohospodářské žně?

Současná situace představuje pro správce nádrží a vodních toků zajímavou výzvu. „Nejsme odběratelé závislí na vodě. Naší prací je pokusit se ji zajistit. Děláme spoustu věcí pro to, aby dopady na společnost nebyly tak velké.“

V přehradě Pastviny je pětina vody, dno pokryla tráva a bahno

Vody je na Pastvinách málo, protože se nadlepšoval tok Divoké Orlice.

I když v posledních dnech párkrát zapršelo, pořád je podle meteorologů velké sucho. A vidět je to i na stavu rybníků a nádrží. Například v pastvinské přehradě chybí skoro 80 procent vody.

Podle Petra by dopady sucha byly výraznější, kdyby nebyly přehrady. „I když někteří odborníci jejich význam zpochybňují a upřednostňují jiná opatření. V jarních měsících přehrady vodu zachycují. V období nedostatku ji zase dotují do koryt. Třeba v létě 2018 jsme na Labi ve stanici Kostelec nad Labem měřením zjistili, že prakticky veškerá voda v řece byla z přehrad. Vodu vyprodukovanou přírodou spotřebovaly odběry pro průmyslové účely, zemědělství a podobně.“

V poslední době se mluvilo o přehradě Pěčín. Nová nádrž měla vyrůst na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje. Teď je ale příprava zastavená. „Prosadit výstavbu jakékoliv přehrady bývá velmi těžký úkol. Existují skupiny lidí, kteří výstavbu budou prosazovat. Domnívají se, že vytvořit zásoby vody je nezbytné. Další proti tomu budou bojovat. Záleží na společenské poptávce. V tuto chvíli evidentně není,“ myslí si Jiří Petr.

Jiří Petr z Povodí Labe
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.