Pardubice chtějí udělat z památníku Zámeček moderní muzeum

26. květen 2017

Pardubice hledají architekty, kteří by vymysleli, jak by měl vypadat památník Zámeček. Jedná se o pietní místo, kde gestapo v roce 1942 popravovalo obyvatele vypálených Ležáků a také české vlastence.

Oběti pocházely z Pardubicka, Kolínska, Čáslavska a Hradecka. V objektu má vzniknout moderní muzeum, které by připomínalo právě období heydrichiády. Radnice proto vypsala veřejnou architektonickou soutěž.

Jednou za rok se u památníku Zámeček uskuteční pietní akt. To je ale podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého málo: „Po technické stránce není špatný, je udržovaný dobře, nicméně skutečně neplní funkci. Nejsem spokojen s tím, že se tam jednou ročně koná nějaký pietní akt, ale jinak o této velmi důležité součásti naší historie řada občanů ani neví, že ji máme v Pardubicích.“

Památník Zámeček se má změnit na místo se čtyřmi moderními expozicemi, které mají připomínat období heydrichiády. Podle zastupitele a člena Klubu přátel Pardubicka Jana Linharta (Patrioti Pardubic) je takové moderní muzeum zbytečně nákladné.

„Rozhodně není potřeba stavět další budovu, kde jsou vymyšlena čtyři zastavení, myslím si, že to je zbytečné, protože poblíž je Larischova vila, která je prázdná, hledá se zoufale co do ní a jak ji opravit.“

Čtěte také

Jenže Larischova vila není národní kulturní památkou jako památník Zámeček. Proto se v tomto případě nemůžou využít evropské dotace. Náklady na opravu památníku odhadla radnice na 15 milionů korun. Většinu zaplatí evropská dotace. Klub přátel Pardubicka částku považuje za zbytečně vysokou.

„V Klubu přátel Pardubicka si myslíme, že by to mohlo být mnohem úspornější, efektivnější a svůj účel by to splnilo,“ říká Jan Linhart.

Náměstek primátora Jakub Rychtecký ale částku považuje za adekvátní: „Musím říct, že my chceme využít a byli bychom hloupí, pokud bychom nechtěli využít finančních prostředků z evropských dotací.“

O podobě památníku zámeček rozhodne architektonická soutěž. Vítěze vybere odborná komise v září.

autor: KUB
Spustit audio