Pardubice jednají o koupi spalovny v Rybitví. Chtějí ji zbourat

21. srpen 2015

Boj o spalovnu nebezpečných odpadů v Rybitví možná skončí. Pardubická radnice jedná s firmou AVE CZ o tom, že by od nich zařízení odkoupila a následně zbourala. Informace jako první získal Český rozhlas Pardubice.

Firma AVE CZ se snažila uvést spalovnu do provozu od roku 2006.

Spalovna měla vzniknout ze staré semtínské spalovny nedaleko jezu v Srnojedech. To byla původně spalovna komunálního odpadu a neprošla zkušebním zařízením, takže vlastně nikdy nefungovala.

Čtěte také

Plán odpadového hospodářství kraje v té době právě se spalovnou nebezpečného odpadu počítal. Odpůrci z řad ekologů i místních ale od začátku upozorňovali na to, že zařízení je naddimenzované a proto hrozí, že se budou odpady svážet z celé republiky, zhorší to životní prostředí v už tak zatíženém okolí chemičky Synthesia a přišlo jim to neekologické.

Petice s 50 tisíci podpisy

Odpor veřejnosti vyvrcholil v roce 2009 velkým shromážděním a peticí, pod kterou se podepsalo okolo 50 tisíc lidí, v té době už byl na straně odpůrců i Pardubický kraj s novým vedením.

Tehdejší veřejné projednávání bylo navíc dramatické tím, že se protestující lidé do sálu pardubického ABC centra nevešli a nakonec musela firma AVE CZ celé setkání zrušit a přesunout na zimní stadion.

Firmě se ani pak nepodařilo získat souhlas úředníků k tomu, aby mohla začít spalovnu modernizovat a následně provozovat. Hlavní překážkou bylo to, že obec Rybitví nemá nový územní plán a s jeho schválením rozhodně nespěchala. To území sice je určené pro zpracování odpadů, ale může tam být třeba sběrný dvůr nebo kompostárna, obec navíc může nastavit přísné limity pro ochranu životního prostředí, které vlastníkovi spalovny neumožní obnovit ji s větší kapacitou.

Jak reálné je, že pardubická radnice bývalou spalovnu od AVE CZ koupí?

Podle vyjádření primátora Martina Charváta z ANO jsou jednání na velmi dobré cestě a radnice je připravená na to, že zařízení odkoupí, následně zdemoluje a postaví tu právě třeba kompostárnu.

Primátor řekl, že v tomto případě cena nehraje až tak zásadní roli, město prostě spalovnu nebezpečných odpadů nechce.

Jednatel AVE CZ Roman Mužík byl ve vyjádření opatrnější. Potvrdil, že firma s městem jedná, ale nevyloučil ani to, že budou i nadále usilovat o získání povolení k provozu.

autor: ba
Spustit audio