Pardubice modernizují semafory, zlepší průjezdnost městem

29. říjen 2020 13:13

Město Pardubice dokončí do konce roku modernizaci semaforů. Bude je pak řídit ústředna, která je mimo jiné během dne může regulovat podle dopravní špičky.

„Město tak bude mít k dispozici aktuální stav všech signalizačních zařízení na křižovatkách. Díky tomu budeme schopni v reálném čase zjistit, kde se vyskytl problém a pružně na něj reagovat,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Modernizace umožní plánovat změnu signalizace na dny, kdy budou ve městě konat větší akce, což jsou extraligové hokejové zápasy nebo Pardubice na bruslích. Přístup do dopravní ústředny budou mít kromě radnice Služby města Pardubic, které mají na starost technický stav semaforů, informace může mít i státní policie.

30 let staré semafory

Některé semafory byly v Pardubicích už zastaralé a vyžadovaly kompletní výměnu kabelů a návěstidel nebo žárovek za diody. Na konci životnost byla světelná zařízení křižovatky ulic Jahnova a Karla IV. nebo ulic Pod Břízkami a Chrudimská, kde byla technologie stará téměř 30 let.

Na křižovatce ulic Pod Břizkami a Chrudimská byla technologie světelné signalizace stará skoro 30 let

Na jiných místech odborná firma vyměnila řadiče. „Některé řadiče bylo nutné vyměnit za výkonnější a vylepšené o optická čidla, což umožní řídit křižovatky dle intenzity dopravy, nikoli na základě pevných signalizačních plánů,“ řekl Kvaš.

Díky tomu ústředna propojí řadiče s městskou hromadnou dopravou. Když budou mít autobusy a trolejbusy větší zpoždění, semafory jim dají přednost. Zdržení vozidel se tím zkrátí.

Pardubice mají na křižovatkách 19 světelných zařízení, modernizace všech skončí do konce roku. Zmodernizovaná je už více než polovina semaforů. Investice je součástí projektu inteligentního řízení dopravy, který bude ve městě koordinovat dopravu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související