Pardubice plánují odstranit podchod na náměstí Republiky, přispěje Grand

26. červen 2024 08:10

Z náměstí Republiky v Pardubicích by mohl brzy zmizet podchod. Město totiž dostalo nabídku příspěvku na odstranění jeho nadzemní části od vlastníka Grandu, Pražské správy nemovitostí. Kolem podchodu byl dlouholetý spor mezi provozovatelem restaurace, která tam sídlila, a magistrátem. Podzemí je už ale přes sedm let zavřené.

Městu se nabídka příspěvku na odstranění nadzemní části podchodu líbí. Jde především o skleněné přístřešky, které jsou nepřehlédnutelné a vůbec neladí s historickým jádrem města - na to vedení Pardubic taky poukazuje. Uvědomuje si to i Pražská správa nemovitostí. S nabídkou peněz na zbourání přišla v souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí obchodního centra Grand, původně hotelu, který navrhl slavný architekt Josef Gočár.

Otevření Grandu už bez podchodu?

Čtěte také

Grand mají znovu otevřít na podzim příštího roku a chtějí, aby do té doby podchod zmizel. Magistrát ale stále neví, jak naložit s podzemím, tedy, jak ho zajistit. Náměstek primátora Pardubic Jan Hrabal (ANO) přemýšlí, jestli půjde podchod zasypat, další variantou je ho pouze zakrýt.

„Není to tak jednoduché, protože je potřeba tu podchodovou část zajistit. Tím prostorem dřív vedla řeka, čili je tam vysoká vlhkost, a je potřeba to kvalitně zajistit tak, aby se podchod stal minulostí se vším všudy. Konkrétní řešení ještě nemáme, zasypání je jednou z variant, ale ještě to budeme projednávat.“

Nový střih celého náměstí

Město taky plánuje rekonstrukci celého náměstí Republiky. Magistrát začal projekt plánovat na podzim loňského roku, konkrétně první etapu obnovy této části historického centra, která je vlastně vstupní branou do městské památkové rezervace. Mělo by tam být víc stromů, nová fontána atd.

Plánovaná podoba náměstí Republiky v Pardubicích

Opoziční ODS v Pardubicích se ale plánovaná proměna nelíbí a spustila teď kvůli tomu petici. Vadí jim třeba, že chce město zmenšit zatravněný prostor u kostela sv. Bartoloměje nebo zrušit zastávku MHD u divadla. Nelíbí se jim ani, že radnice plánuje zúžit dopravu do jednoho pruhu atd. Náměstek primátora Hrabal ale petici nechápe, tvrdí, že petičníkům chybí informace nebo je nechtějí číst. Obnova náměstí Republiky má podle původního plánu začít na podzim roku 2025.

Spustit audio

Související