Pardubice postaví stanové městečko pro bezdomovce v karanténě

14. duben 2020 11:25

Pardubice postaví stanové město pro bezdomovce, kterým hygienici nařídí karanténu. Bude mít kapacitu 25 míst, případně se dá rozšířit. Městečko bude připravené v pondělí 20. dubna.

„Musíme být připravení na nařízenou karanténu pro lidi bez domova. Je potřeba město ochránit před nekontrolovatelnou nákazou,“ uvedl mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Stanové město bude v lokalitě U Trojice, kde není žádná bytová zástavba. Radnice teď objednává stany, lehátka, zajišťuje, aby tam byla voda, elektřina, sociální zařízení a případní klienti měli zajištěnou stravu. Prostor bude hlídat bezpečnostní agentura, dodal Jelínek.

Karanténa: zatím v domě u nádraží

Pro bezdomovce, kteří se koronavirem nakazí, město dalo k dispozici byty v domě na Pernerově náměstí. Podle Jelínka bylo v bytech zatím jen několik lidí bez domova, kteří měli nařízenou karanténu. V budově sídlí přestupkové a dopravní oddělení městské policie. Dva byty jsou obsazené nájemníky.

Město původně chtělo budovu zbourat a postavit tam autobusový terminál pro linkovou dopravu. Kvůli tomu, že několik lidí odmítlo náhradní bydlení v jiných městských bytech, magistrát od demolice ustoupil.

Noclehárna pro bezdomovce byla před začátkem epidemie v azylovém domě pro muže a pro matky s dětmi. Protože jde o pobytovou nepřetržitou službu, noclehárnu SKP centrum zavřelo. Náhradní nocleh lidem bez domova organizace zařídila v areálu Na Staré poště.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související