Pardubice vyhradily 24 bytů pro karanténu lidí bez přístřeší

8. duben 2020

Pardubice vyhradily 24 bytů v prázdném bytovém domě u nádraží pro lidi, kteří musí být v karanténě kvůli nemoci covid-19 nebo ji už dostali, ale nemají se kam uchýlit. Slouží bezdomovcům, ale například i těm, kteří byli vykázáni z bydliště kvůli domácímu násilí, ale potřebné místo pro dočasnou izolaci jim chybí.

Každý může obývat samostatný pokoj se základním vybavením, dům má dva vchody, řekl mluvčí magistrátu Radim Jelínek: „Jeden vchod je pro karanténu, druhý pro osoby s podezřením na covid-19 nebo už s potvrzenou nákazou. V každém vchodě je 12 bytů, zatím v každém bytě bydlí kvůli hygienickým opatřením jeden člověk.“

Čtěte také

Pokud by to bylo nutné, je možné kapacitu ubytování i zvýšit, například sestěhováním nemocných. Dosud byli v domě v karanténě dva lidé, jednomu v úterý izolace skončila, na výsledky testů v druhém vchodě čekají čtyři lidé.

V budově by také mohl strávit karanténu člověk, který by po návratu z ciziny neměl vlastní bydlení. Každý případ musí posoudit hygienici.

Bytový dům u nádraží se měl původně zbourat, aby uvolnil místo plánovanému dopravnímu terminálu pro autobusovou dopravu. Radnici se ale nepodařilo vystěhovat všechny nájemníky, ve dvou bytech zůstali obyvatelé. V roce 2018 město místo demolice nakonec investovalo do úprav domu, aby splňoval hlukové limity pro bydlení. V budově také sídlí přestupkové a dopravní oddělení městské policie.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související