Pardubice rozšiřují od soboty seznam veřejných míst, kde lidé nesmí pít alkohol

16. červen 2023 10:23

Pardubice rozšiřují od soboty výčet veřejných míst, kde není možné pít alkohol. Přibyly k nim například Bubeníkovy sady, oblast kolem vodní plochy Bajkal nebo park Bratranců Veverkových, který je u základní školy.

Čtěte také

Změny jsou popsané v městské vyhlášce o veřejném pořádku. „Míra ovlivnění alkoholem je poměrně vyšší, nezřídka tam jsou hodnoty tři promile a více. Spousta lidí se diví, že se pitím alkoholu na veřejných místech dopouští něčeho protiprávního, uvedl Sejkora.

Pardubice zakázaly pít alkohol na veřejných místech v roce 2009, debaty o vyhlášce začaly rok předtím. Zahrnuje místa, kde se scházejí lidé a alkohol pijí, strážníci díky vyhlášce mají pravomoc je vykázat.

Bubeníkovy sady, Trinity, nádraží

Pít alkohol není možné například na dětských hřištích. „V Bubeníkových sadech jsme vyhlášku potřebovali, protože se tady zejména o víkendu věnuje mládež konzumaci alkoholu,“ řekl mluvčí strážníků Jiří Sejkora.

Dál není možné pít alkohol za obchodním centrem Atrium nebo na náměstí Jana Pernera, kde je nový autobusový terminál. Novinkou je zákaz popíjení u hudebního klubu Trinity a na Pernštýnském náměstí, je platný vždy od 22:00 do 6:00. „Změna vyhlášky nám dává širší možnosti řešit přestupkové, protiprávní jednání a vysvětlit, že takové aktivity ve městě nechceme,“ dodal Sejkora.

autoři: pta , ba | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související