Pardubická chemická průmyslovka vyrobila 100 tisíc litrů dezinfekce

27. květen 2020

Po další vlně rozvolnění opatření zavedených v souvislosti s epidemií koronaviru se postupně vrací život také do jednotlivých škol. I když například v pardubické Střední průmyslové škole chemické nebylo ani během krize úplně pusto, jak potvrdil její ředitel Jan Ptáček.

„My už máme za sebou první část rozvolnění. Od 11. května jsme měli konzultace pro závěrečné ročníky. A v tuhle chvíli už druhý den probíhají praktické maturitní zkoušky. A připravujeme alespoň částečných návrat nižších ročníků, protože prázdná škole je smutná škola,“ říká ředitel.

Pozastavení výuky mělo své zápory, ale také pozitiva: „Většina škol v březnu měla probráno. Pro nás to bylo hlavně o tom, že jsme přišli o čas na opakování, maturanti neměli přístup do laboratoří. Na druhou stranu to české školství neskutečně posunulo. To jak jsme předtím nenápadně nakukovali do elektronické výuky, tak v tuhle chvíli nám nezbylo nic jiného. A ta šoková terapie nás posunula dál. Teď se jen ukáže, jestli některé ty věci dokážeme využít i v běžném provozu.“

Co se děje ve škole

„Tento týden probíhají praktické maturitní zkoušky. V pondělí a v úterý bude státní část maturit, ve středu žáky z chemických oborů čeká i písemná část. Potom doděláme praktické. A poslední tři týdny v červnu budou ústní maturity. A když všechno dobře dopadne, tak budeme končit druhého července,“ nastiňuje plán letošních maturit Jan Ptáček.

Laborantka Věra Krauzová z pardubické SPŠCH vyrábí dezinfekci

Nemožnost navštěvovat školu přinesla pozitiva i těm, kterým se při studiu příliš nedařilo: „Zohlednění proběhlo v rámci ministerských vyhlášek, kdy žáci závěrečných ročníků nepropadali. A v případě, že by měli být hodnoceni známkou neklasifikován, tak v tuhle chvíli se jim udělovalo něco, co česká historie nezná. A sice, že prospěli,“ říká ředitel a zároveň projevuje jisté obavy: „Máme strach z jedné věci. Ti co makali ve škole, tak makali doma a budou připraveni excelentně. Otázkou je, jestli ti, kteří toho ve škole nechtěli moc dělat, jestli udělali něco doma. A možná, že v tomto směru se ty nůžky mezi znalostmi studentů trochu rozevřou.“

Dezinfekce z „chemičárny“

Pardubická chemická průmyslovka zareagovala jako jedna z prvních na nenadálou situaci a začala velmi rychle vyrábět tisíce litrů nedostatkové dezinfekce. „S nápadem jsme přišli sami. Začalo vyjednávání s celníky a podobně. Na to, jak občas nám v republice všechno trvá, tak povolení vyrábět bylo během jednoho dne vyřízené,“ říká Jan Ptáček.

Jiné podniky ale podobné štěstí neměly. „Bylo to o tom, že musíte splnit základní podmínky a hlavně na to musíte využívat líh, který je na to určený. Máme několik druhů lihu. Ač je to pořád ten samý etanol, tak je pro potravinářské účely, pro dezinfekční účely a podobě. My jsme používali líh určený jako složku do biopaliv,“ vysvětluje Ptáček.

Škola vyprodukovala celkem téměř 100 tisíc litrů dezinfekce: „Putovala po celé republice, přednostně v našem kraji. V začátku jsme se snažili obsáhnout složky IZS, nemocnice, postupně sociální služby až potom malé podniky, bytová družstva, společenství vlastníků a také školy.“

Spustit audio

Související