Šije celé Česko. Národ kutilů vyrábí roušky i dezinfekci

17. březen 2020 11:50

Chybí v obchodech, nemocnicích, na úřadech i jinde. Dezinfekce na mytí rukou a ochranné roušky a respirátory jsou teď kvůli šíření koronaviru nedostatkovým zbožím. Lidé si ale poradili, vyrábějí je sami.

V boji se šířením nového typu koronaviru teď pomáhají nejen zdravotníci, hasiči a policisté, kteří jsou v první linii,  ale taky specializované profese. Třeba pardubičtí chemici zahájili  na střední škole chemické výrobu nedostatkové dezinfekce na mytí rukou. Získali na to povolení od Ministerstva průmyslu a obchodu a roztok, který umí ničit viry, připravují podle receptury Světové zdravotnické organizace. Zatím v menším množství, za to ale i s vůní levandule nebo pomeranče.

Dezinfekce ze školní laboratoře

„Jedeme podle receptu schváleného Ministerstvem zdravotnictví,“ říká laborantka Věra Krausová.

Základní surovinou je líh, ten teď tříčlenný tým laborantek smíchává s peroxidem a glycerolem, část roztoku stáčejí do 10 l kanystrů, část pak i do malých skleněných lahviček, přidávají do nich výluh s bylinek s vůní levandule nebo pomeranče.

Laborantka Věra Krauzová ze SPŠCH v Pardubicích vyrábí nedostatkovou desinfekci

Dezinfekce vznikající v laboratoři je určená pro osobní hygienu v nemocnicích, na úřadech ale i v Dopravním podniku města Pardubic. Výroba je zatím v malém množství, škola čeká na dodávky lihu od firem, denně by chtěla vyrobit až 1000 litrů dezinfekčního roztoku. Distribuci plánuje zahájit od středy.

„Samozřejmě spotřeba v nemocnici je obrovská, nejen dezinfekční prostředky na ochranu rukou a personálu, ale i dezinfekce ploch. Pro nás je zajištění dostatečného množství dezinfekčních prostředků je klíčové,“ vítá iniciativu školy ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Podle zřizovatele školy pardubického hejtmanství by se do výroby dezinfekcí a dezinfekčních gelů mohla vedle průmyslovky zapojit i pardubická univerzita.   

Domácí dílny na roušky

V médiích i na sociálních sítích už několik dnů zní výzvy k nošení roušek a respirátorů. Můžou výrazně snížit riziko nákazy, ale v obchodech nejsou k dostání, a tak se je lidé snaží vyrobit sami. Běžný materiál sice zachytí jen zlomek případných virů, ale měl by také zadržet část sekretu dýchacích cest, což je v době pandemie také důležité.

Čtěte také

Po celé zemi se tak zvedla vlna domácí výroby roušek. „Částečně to byla taková kreativní výzva a zároveň mám dceru v závěrečném ročníku medicíny, tak jsme to spolu trochu konzultovaly. Přece jenom je mi přes šedesát a patřím k té trošku víc ohrožené skupině. Když mi dcera poslala jednoduchý střih, tak jsem si řekla, že to určitě zvládnu,“ říká obyvatelka Pardubic Zuzana Nováková.

Svou roušku si ušila i proto, aby chránila ostatní. „Chodím na rehabilitace a nechci ohrozit rehabilitační pracovnice, které tam se mnou tráví půl hodiny. Nebo chodím do obchodu, do práce a přicházím s více lidmi do styku.“

Zároveň vysvětluje, jak si roušku ušít doma. „Je to velice jednoduché, je to čtverec 20x20 centimetrů, který se nahoře a dole zaobroubí a potom se udělají čtyři sklady, sešije se to na bočních stranách a přišijí se k tomu buď šňůrky, nebo gumičky. Líbí se mi různé iniciativy třeba žen v Litomyšli, které šijí pro sociální služby. Sama jsem si říkala, že bych ušila pokladním v našem obchodě, kam chodím nakupovat.“

Roušky se šijí nejen v domácnostech, ale i v krejčovně Východočeského divadla v Pardubicích. Tam  vyrábí ochranné roušky pro městskou policii nebo domovy pro seniory

A roušky se šily i  v pardubickém Východočeském divadle. Tam se sice teď nehraje, přesto divadlo není opuštěné. Herci zkouší, v dílnách se vyrábí kulisy a v krejčovně se šije. Ale nejenom kostýmy, pro pardubické městské strážníky tam vyrobili i zásilku roušek.

Spustit audio

Související