Pardubická filharmonie to odpískala. Rozvolnění přišlo pozdě

4. červen 2020

Kdy se koronavirus vzdá, zůstává ve hvězdách. I proto se situace rychle mění. Komorní filharmonie Pardubice by ale na přípravu restartu sezóny potřebovala víc času.

„Třeba 1. června jsme se dozvěděli, že z rozhodnutí vlády 8. června už můžeme hrát pro 500 lidí bez rozestupů. Kdybychom to věděli pár dnů anebo týdnů dopředu, nemuseli bychom rušit tři červnové koncerty v Sukově síni Domu hudby,“ říká ředitel Pavel Svoboda.

Složitá mozaika

Rozhodnutí o zrušení sezóny padlo už před měsícem. „Na vystoupení je navázaná spousta věcí jako zkoušení orchestru, spoluúčinkující umělci, propagace. Prostě celá škála drobností.“

Během pandemie koronaviru podle Svobody stáli filharmonici před rozhodnutím, jak naloží s prodanými vstupenkami. „Uvažovali jsme o nahrazení všech koncertů na podzim. V Pardubicích by ale bylo naprosto překoncertováno. Vedle nové sezóny by ještě běžela stará, přesouvají se různé festivaly. Bylo by toho opravdu hodně.“

Definitivní rozhodnutí zní, že zakoupené abonentní vstupenky na koncerty od března do června zůstávají v platnosti na období od září do prosince. Jednotlivé vstupenky pak můžou lidé vracet v místě jejich zakoupení.

Naplno od září

Pardubická komorní filharmonie se už připravuje na návrat do podzimního normálního provozu. Sólistou zářijových abonentních koncertů by měl být mezinárodně uznávaný tenorista Petr Nekoranec. Ani v 52. sezóně nebude chybět tradiční program pro širší publikum anebo akce Hrajeme spolu za Pardubice ve spolupráci s basketbalovým klubem.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související