Pardubická Lonkovka: Místo velkolepého projektu by mohlo vzniknout přírodní hřiště

2. říjen 2024 14:10

Místo Relaxačního centra Lonkovka v Pardubicích vznikne zřejmě skromnější přírodní hřiště. Původní velkolepé plány totiž narazily na odpor části veřejnosti a nakonec je zcela zastavilo ministerstvo životního prostředí kvůli výskytu chráněných rostlin a živočichů, Reportérka Šárka Rusnáková se do zatím prázdného prostoru na louce u Lonkovy ulice vydala s mikrofonem.

„Na louku, která je obklopená stromy jsme seběhli po takovém bahnitém zarostlém svahu a teď se před námi otevřel tento prostor,“ ukazuje louku nedaleko Labe v pardubických Polabinách krajinná architektka Jitka Šídlová. Je zároveň autorkou studie přírodního hřiště, které by v lokalitě mohlo vzniknout.

Příroda v centru města

„Je to unikátní přírodní lokalita prakticky v centru města a ten koncept je jednoduchý. Měla by zde vzniknout mlatová okružní pěší cesta, na kterou budou navázána jednotlivá zastavení v podobě různých posezení, vyhlídek zaměřených hodně na poznávání přírody,“ popisuje autorka studie. Podle ní by veškeré prvky měly mít přírodní charakter.

Situační výkres přírodního parku Lonkovka

Projektu parku, který si zachovává přírodní charakter, je nakloněný i starosta městského obvodu Pardubice II. Radek Hejný (ANO): Zároveň ale vzpomíná na původní plány vystavět tam velkolepé Relaxační centrum Lonkovka. „Kdysi tu měl vzniknout projekt, který byl trochu velkorysejší včetně víceúčelového hřiště s umělým povrchem, dráhy na pétanque, dětského hřiště, měla tu být i kavárna. Tento projekt tehdy padnul.“

Přestože je pozemek v současné době využíván především pejskaři, obvod by na místo rád přivedl i širší veřejnost. Na asi 4 000 m2 velkém pozemku plánuje město taky výsadbu nových stromů, výstavbu dětského hřiště z přírodních materiálů, výběhu pro psí agility a bude tam i bezbariérový přístup.

Vizualizace přírodního parku Lonkovka

Podle krajinné architekty Šídlové by to ale mělo být hlavně místo, které vyláká ven děti z širokého okolí. „Vidím i na svých dětech, že tráví méně času v přírodním prostředí. A je dokázáno, že člověk, který se v dětství nesetkává tolik s přírodním prostředím, nemá v dospělosti takovou potřebu ho chránit.“

Přírodní hřiště by mohlo město na louce v Polabinách začít stavět v roce 2026.

Spustit audio

Související