Pardubická nemocnice má speciální poradnu pro lidi s poruchami čichu

17. leden 2016

Pardubická nemocnice pomáhá lidem, kteří necítí na jaře vůni květin, v létě kouř táboráku a na podzim ani spadané listí. Návštěvníci speciální poradny totiž přišli o čich. Přestože je ztráta tohoto smyslu vzácná, lékaři v Pardubicích pomáhají momentálně asi tisícovce lidí.

Jan Vodička, přednosta oddělení ORL Pardubické nemocnice, v poradně pro poruchy čichu právě vyšetřuje pacientku Mirku, která má problémy s čichem již několik let. Lékař otevře fix a nechá pacientku přičichnout. Ta ovšem nic necítí.

„Po úrazu jsem se probrala až v nemocnici. Člověk si v tu chvíli neuvědomuje, že nemá čich. To si uvědomí až posléze, když se dává do kupy,“ říká Mirka.

Jan Vodička pokračuje s dalšími vzorky vůní. „Když si přičichnete k vůni a nemáte s tím spojený žádný obrázek, je velmi obtížné přesně pojmenovat, o jakou vůni se jedná,“ vysvětluje Vodička.

Paní Mirce ztráta čichu pochopitelně vadí: „Je to nepříjemné, hlavně pro ženu. Při vaření odejdu od plotny a necítím třeba, že se něco pálí. Mohla bych třeba i vyhořet. Co se týče vůní, musím vybírat podle toho, co mi vyhovovalo dřív. Když jdu na procházku do lesa, necítím vůni dřeva, vůni hub.“

Lékaři z poradny pro čich vyvíjí test i pro děti. Některým pacientům se díky pravidelným tréninkům čich vrátí.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio