Žije pod železničním mostem s matkou a neměnil by

13. prosinec 2018 08:10

Venku je v posledních dnech počasí, že by psa nevyhnal. Některým lidem bez domova to ale příliš nevadí. Ačkoli mají možnost přespat v městské noclehárně, volí pobyt venku, hlavně proto, že většina azylových zařízení je nepustí dovnitř pod vlivem alkoholu.

„Tady asi spí někdo nový, měli jsme tady rodinu Grmelovu a tady spal bývalý manžel paní Grmelové, ale ten je dneska už asi v LDN,“ popisuje situaci pod mostem přes Chrudimku Miroslava Gorelčíková z Městské policie.

„Já slyším, že se bavíte o naší rodině,“ reaguje bezdomovec. Zima mu podle jeho slov není. Na sobě má jen tenkou deku a leží ve spacáku. Co bude, až nastane zima, neví. „Ale víte, na začátku zimy vás obcházíme a říkáme vám o tom, že v případě větších mrazů máte možnost jít na denní centrum SKP,“ vstupuje do rozhovoru strážnice.

On sám prý nikdy tuto službu nevyužil a zůstává raději pod mostem. „Každý chce spát radši tady, líbí se nám tady.“ Jak se muž dostal na ulici, sám neví, venku žije se svou matkou. Čas venku tráví podle svých slov podle toho, jaké je zrovna počasí, většinou sedí u ohně. Peníze zajišťuje matka.

Pod mostem s matkou

„Kolik mi je? No jsem tak zblblej, že vlastně nevím, no přes čtyřicet mi je. Jsem vyučený v Tesle, pak jsem dělal devět let v Nedconu. Jak jsem skončil na ulici, tak to takhle dopadlo. Už jsme tady asi pět let. Ani mě neláká bydlet někde vevnitř. Na záchod chodím dolů.“

Že se o něj v jeho věku stará matka, muži nevadí, jen mu to občas matka vyčte, když se napije. Syn s matkou žijí pod mostem a měnit svou situaci nechtějí. Podle strážnice je tento přístup obvyklý. „Většina z nich to měnit nechce, jim vyhovuje volnost a svoboda, žádné povinnosti a hlavně alkohol. Ubytovna by je limitovala.“

V Pardubicích žije odhadem 400 bezdomovců a mnohým z nich tento způsob vyhovuje.

Když je zima, zatopí se tím, co je zrovna po ruce
Spustit audio

Související