Pardubické komunitní centrum pro Ukrajince otevře nové prostory v dubnu

16. březen 2023 11:45

Komunitní centrum Kalyna, které poskytuje v Pardubicích pomoc Ukrajincům, dokončuje opravu svých nových prostor. První setkání klientů se tam uskuteční nejspíš po Velikonocích.

Kalyna nabízí kurzy češtiny, místo pro setkávání, programy pro děti, poskytuje i psychologickou pomoc nebo pomáhá s hledáním práce. Kalyna teď sídlí na Stavařově, prostory má pronajaté za komerční nájemné.

Čtěte také

Organizace získala od města v lednu nebytové prostory na sídlišti Dukla. Má je bezúplatně zapůjčené na dobu neurčitou. Za půl milionu korun, které poskytli dárci, místnosti opravuje. S obnovou pomáhají také ukrajinští dobrovolníci. V prostorách bylo potřeba opravit elektřinu, postavit příčky a postupně místnosti vybavit nábytkem. „Už se moc těšíme na aktivity, které nabídneme. Jsou hlavně pro maminky a děti. Podporujeme výuku češtiny, máme českou učitelku,“ řekla koordinátorka centra.

Jednou z klientek je Katarina, pochází z Dnipra, město leží jihovýchodně od Kyjeva. Má sedmiletou dceru a čeká druhé dítě, je v osmém měsíci. „Máme možnost do Kalyny přijít, popovídat si s Ukrajinci i Čechy. Jsem ráda, že nám pomáhají se zapojit do života v České republice. Přijeli jsme sem, protože bych ráda porodila dítě v bezpečí a klidu. Dnipro často bombardují. Chceme žít s rodinou v bezpečném městě,“ řekla Katarina.

Centrum bude otevřené ve všední dny od 9:00 do 18:00. Bude tam i kavárna, výdělek z ní půjde na provoz. „Bude tady pravidelný program pro maminky s dětmi, ale můžeme sem přijít kdokoliv, mohou se zapojit i české maminky, účastnit se společenských akcí, bude tady komunitní kavárna, lze tady posedět, popovídat si, na cokoliv se zeptat,“ řekla ředitelka centra Petra Srdínková.

autoři: Drahomíra Bačkorová , Honza Ptáček | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související