Pardubické letiště chce nabízet víc destinací a přidat nákladní dopravu

29. září 2021

Letiště v Pardubicích zažilo loni jeden z nejhorších roků ve své novodobé historii. Kvůli epidemii covidu se totiž letecká doprava na několik měsíců zastavila a v Pardubicích tak odbavili za celý rok jen 34 tisíc cestujících. Letošní rok už byl ale o poznání lepší a jak zjistil reportér Josef Ženatý, počet cestujících se oproti loňsku skoro zdvojnásobil.

„Původně se létalo do března bez omezení, pak byl těžký lockdown a letní sezóna byla velice špatná. Letos jsme zachránili aspoň to léto, charterová sezóna byla ukončená v půlce září, k dnešnímu dni jsme lehce pod 60 tisíc cestujících,“ říká Ivan Čech, ředitel společnosti EBA, která se stará o civilní provoz na Pardubickém letišti.

Oproti roku 2020 je tedy letošní rok o poznání úspěšnější. Za lepšími čísly stojí i navýšení počtu pravidelných letů do španělského Alicante a také udržení charterových letů do dovolenkových destinací.

Čtěte také

„My jsme nasmlouvali to, co jsme stihli od jara, takže se létalo Bulharsko, létaly tu tři cestovní kanceláře, letošní rok se nám podařilo víceméně velice dobře marketingově podchytit. To pravidelné spojení s Alicante, tam jsme navýšili lety 3x týdně, teď tam ještě létáme díky tomu, že je tam vhodné počasí, tak tam létáme do konce října.“

A o pravidelné spoje do Španělska navíc pardubické letiště ani hned tak nepřijde. Společnost EBA se totiž dohodla s irským nízkonákladovým dopravcem Ryanair na nové smlouvě, říká Ivan Čech. „Alicante se vyplácí, protože je to pravidelný let, je víceméně stále plný a proto jsme ho prodloužili. Byl tam zájem z obou stran.“

Finanční pomoc města i kraje

Pokračovat bude i společnost WizzAir s pravidelnými lety na Ukrajinu, konkrétně do Kyjeva a Lvova. I přes vyšší počet cestujících budou muset letišti nejspíš pomoct akcionáři, tedy město Pardubice a Pardubický kraj, společnost EBA totiž stále ještě splácí úvěr za stavbu nového terminálu.

„Město Pardubice má jasný závazek, my se musíme postarat o tu dluhovou službu, která je spojená s výstavbou nového terminálu, tam jsme to připraveni krýt v plném rozsahu,“ říká primátor Martin Charvát z hnutí ANO.

Vedení letiště už vyjednává lety pro příští rok. Létat by se z Pardubic mohlo opět třeba do Turecka, Řecka nebo do Ruska. Vedení letiště se chce také víc zaměřit na takzvané cargo – tedy nákladní lety, kterých zatím do Pardubic moc nelétá.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související